"АБВ предлага съдържание и носители, които излъчват чистота и енергия на лявото обединение", каза Румен Петков в "Тази сутрин" по bTV. 

Преди дни стана ясно, че за предстоящия вот ще има голямо ляво обединение, инициирано от БСП.

"От АБВ настояваме от години за консолидиране на левицата. Този диалог стана по инициатива на Корнелия Нинова", допълни Петков.

Според него повечето партии и коалиции са се вторачили в постовете и водачите на листи, отколкото в съдържанието и това, което предлагат на избирателите.

"Съдържателната отлика на този формат - първите разговори бяха какво е това, което ни събира. Това е нещото, което отвращава хората. Не се говори за политика, а се водят грозни пазарлъци зад гърба на обществото", коментира Петков.

На въпрос за какво са се разбрали с Корнелия Нинова и БСП, Петков посочи на първо място демографската политика. На второ място - гарантиране на енергийната сигурност. Съгласете се, че като твоята партия е продала Мариците на американците, е неприлично да говориш за енергийна сигурност, коментира Петков визирайки Демократична България. 

Той допълни, че в този случай лявото обединение няма да бъде "механичен сбор".

Румен Петков коментира и скандала с подслушването на политици. "За съжаление считам, че с този главен прокурор няма да има последици", каза той.

Румен Петков отбеляза, че той е бил подслушван от "г-н Атанасов". Тоест лидерът на ДСБ Атанас Атанасов можело да обясни - подслушвано било цялото американско посолство, до портиера, незнайно защо според Петков. Г-н Рашков (бел. ред. - служебният вътрешен министър) трябва да представи доказателства пред обществото, каза лидерът на АБВ, но изрази резерви към прокуратурата и какво би свършила тя независимо от доказателствата, защото, според Петков, "тя е част от схемата".

По думите му е много важно да се изясни дали тези лица са подслушвани във връзка с престъпление или просто за да се знаят "намеренията им".