Това коментира Румен Петков, член на Изпълнителното Бюро на Алтернатива за българско възраждане, пред  БТВ, по повод на новия антикорупционен закон, на който вече е наложено и президентско вето.

Той за пореден път подчерта, че в одобрените текстове има редица недомислици като механичното събиране в един мегаорган на пет служби с разнопосочни функции, сред които Сметната палата, Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, Комисията за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, Специалната дирекция „Корупция“ към ДАНС и БОРКОР.

„Ние вече имаме пример за един такъв механичен сбор на служби от ДАНС с много спорен резултат. Второ, оказва се, че с този закон „огромната“ България ще изгражда трета самостоятелна служба за използване на СРС-та. В същото време никъде в текстовете не се споменава, че тя ще бъде под контрола на Бюрото за използване на специални разузнавателни средства. В Германия има две такива звена, във Франция има две. Трябва да вземем предвид броя на населението там, а ние с нашите колебливи шест милиона души изграждаме трета служба, която ще може да ползва пълния спектър на специалните разузнавателни средства. И тук не говоря за техниката и парите, които ще бъдат похарчени, а за това каква държава изграждаме“, заяви Румен Петков. 

„Борисов и Ко показаха, че могат да правят компромиси с темата лекарства, с ценообразуване на еди-какво си и т.н., но когато става дума за борба с корупцията, те са абсолютно безкомпромисни. Там се структурират служби, там се вадят звена от едно място и се слагат на друго. Никой не се интересува, какво стана с разпиляването на службата за борба с организираната престъпност. И чест прави на сегашния ѝ директор, че някак си я овладява и управлява“, разясни Петков.

„Ще отбележа още, че в закона е предвидено всички служители да минават тестове за проверка на лоялността, но за петимата души, които ще застанат начело на това мега антикорупционно звено, такова нещо не е предвидено. Също така, априори се гласува доверие на председателя да предложи на Народното събрание да гласува зам.-председателя и другите трима членове на ръководството“, посочи Румен Петков.

Той подчерта още, че намаляването в последния момент на изискването за стаж към бъдещите ръководни кадри на мегаоргана, означава че за позициите вече има предвидени конкретни лица. Според него за случващото се трябва да бъде уведомена Венецианската комисия, а поне няколко структури и институции като президентската, Висшия адвокатски съвет и опозицията в парламента, трябва да сезират Конституционния съд, че този антикорупционен закон нарушава човешките права в България.

Относно предстоящия вот на недоверие, членът на ИБ на АБВ заяви:

„В едно свое интервю премиера Борисов казва: „Какъв е този вот на недоверие, да си вадим кирливите ризи“. А те повече от половин година вече вадят суджуци, плочки в НДК, вадят дупки в оградата, вадят депутати от парламента за щяло и нещяло… Е, те очевидно имат само кирливи ризи, той какво очаква да извадят? Тези кирливи ризи всъщност са резултат от неговия подход при формирането на парламентарната му група и управлението. И въобще, един премиер да атакува процедурата вот на недоверие с нелепи аргументи, показва, че има едно „отлепяне от земята“, което ще бъде последвано от падане и натрошаване. Аз не мисля, че този мандат на правителството ще бъде изкаран до край. Целият този етюд, който се разиграва - ще правим тоалетна, няма да правим, ще строим лифт, няма да строим, ще опъваме ограда, а всъщност няма ограда показва, че няма провеждане на качествени политики и няма способност да се отговори на обществените очаквания“.