Цинизъм е да се катериш към властта по труповете на трагично загиналите хора край Своге. Това заяви председателят на АБВ Румен Петков по време на пресконференция. Изказването му бе в отговор на журналистически въпрос свързан с изявленията на лидера на БСП Корнелия Нинова по случая.

"Да се заема такава позиция е цинизъм, който трябва да бъде показан на обществото във всичките му измерения и нагли параметри. Такава арогантност преди да е завършила проверката, преди да е ясна вината на участниците в събитието. А сред участниците са тези, които са изградили пътното съоръжение, тези които са го приели, защото се говори, че то е прието с 20 подписа, т.е. 20-членна е била групата, която го е въвела в експлоатация и тези, които впоследствие са издали сертификата му. По предварителен анализ считам, че това се е случило при две различни правителства, но това може да се провери", заяви Петков.

Той бе категоричен, че тепърва всички отговорни институции трябва да изяснят всяка една подробност по ужасяващия инцидент. От състоянието на пътната настилка и инфраструктура, до това има ли вина водача и какво е било техническото състояние на превозното средство.

Според Румен Петков държавата трябва и може да извърши проверка на състоянието на всички пътни съоръжения изградени през последните около 10 години.

"През периода 2007-2008 година такава проверка беше започната, но в последствие беше спряна. Тя също констатира, че по някой от ключовите пътни съоръжения в страната са извършени много сериозни нарушения в полагането на настилката. Т.е. нашето предложение е, след приключване на разследването по този тежък пътен инцидент, проверката да се разшири. Тя не изисква средства. АПИ чрез своите подразделения в страната може и трябва да извърши такава проверка, за да не вървим след събитията всеки път".