Председателят на ПП АБВ Румен Петков изрази безпокойство пред медиите, че липсва информация за темите, които са дискутирани при посещението у нас на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той е категоричен, че всички разговори с българските институции и поети ангажименти около визитата трябва да бъдат анализирани публично в Народното събрание.

"Внушенията, които започнаха масирано да се правят след заминаването на Столтенберг от България, че трябва да се разполагат допълнителни оръжия, ни карат с голяма тревога за кажем, че Народното събрание е мястото, където трябва да се анализират отправените предложения и да се вземе принципна позиция от българска страна", заяви Петков.

Той отново подчерта принципната позиция на ПП АБВ против разполагане на въоръжение на българска територия, още повече ядрено оръжие, против разполагането на допълнителни военни контингенти и категорична позиция за неразполагане на допълнителни военноморски сили в българската акватория.

Петков заяви, че партията се обръща към парламентарно представените политически сили, синдикатите, работодателите и значимите извънпарламентарни политически сили с предложение да подкрепят подписка, инициирана от АБВ, за свикване на референдум за формиране на национална политика и позиция по проблемите, свързани с мира - за недопускане на разполагане на територията на страната и българската акватория на допълнителни военни контингенти и военни съоръжения.

ПП АБВ ще информира държавния глава и ще очаква отговор от останалите политически сили, посочи Петков.

Румен Петков коментира и визитата на премиера Медведев у нас, като определи посещението като добър знак

"Повече от десет години в България не е гостувала правителствена делегация на най-високо ниво от страна на Руската федерация. Това може да изиграе сериозна роля за динамизирането на нашите отношения в развитието на икономиката и традициите, които имаме в културния обмен".

Петков подчерта, че от българска страна липсваше подготовка за посещението на руския министър-председател.

"Когато Путин беше тук през 2008 година, се подписаха девет стратегически документа с изключителна тежест в различни сфери. Сега са три, като единият се подписва по кореспондентски път - документът за разговорите между двете външни министерства", коментира Петков.

Според председателя на ПП АБВ събитията около посещението на Медведев водят до заключението, че Русия няма доверие в българските институции.

Като значим той определи провелия се в София форум за туризма. "Но нямаше нищо, което да е свързано с възможността за връщане на България на руския пазар. Премиерът каза, че България губи заради санкциите и това трябва да се чуе от Европа", посочи той.

Петков коментира и случващото се в сферата на енергетиката. "Трябва да заявим тежките ни провали там - провалихме "Син поток", провалихме "Южен поток". България все още има шанса да се пребори за голяма доставка в Европа и трябва да защитим нашия социален и икономически интерес", заяви лидерът на АБВ и посочи, че партията настоява Министерството на енергетиката по най-бързия начин да стартира процедурата за АЕЦ "Белене".

Много се надяваме на икономическия форум през юни в Санкт Петербург, на който президентът Радев има покана, той да бъде придружаван от силна група министри, които имат пряко отношение към икономиката на страната", каза Петков.