"Зоран Заев лъже! Лъже най-цинично, че е първият, който е поднесъл общ венец с български държавник на гроба на Гоце Делчев. Това го направиха далеч преди него, още в 2007 година президентите тогава на България и Македония Георги Първанов и Борис Трайковски. А след това заедно честваха Илинденското въстание", заяви в ефира на bTV лидерът на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков.

Според него Заев не се е извинил за думите си, че Илинденското въстание е македонско и никъде не е посочил, че в в него са участвали и българи. "Не видях Зоран Заев да се извини. Той лъже доста цинично".

Румен Петков посочи, че всички служители на МВР, които през 2007 година са участвали в залавянето на Митьо Очите и неговата престъпна група - 17 на брой, са били уволнени от Цветан Цветанов като вътрешен министър.

"Акцията срещу Митьо Очите беше много добре организирана полицейска операция срещу организираната престъпност. Бяха задържани 17 човека и всички получиха осъдителни присъди, което показа качеството на събраните материали. МВР може да се гордее с тази акция", подчерта Румен Петков и изброи всички служители на МВР, които след това "за награда" били уволнени. Какъв знак дадохме на обществото, попита Петков.

"Не познавам Бенчо Бенчев, не съм го виждал и не съм му ходил на гости", категоричен бе той. И Първанов не му е бил на гости, подчерта Петков. Той определи като недопустимо общински съветник да контактува с един осъждан човек. "Политическата сила, която го е издигнала за общински съветник, трябва да даде отговори. Такъв човек да го направиш зам.-председател в Бургас, се изисква доста безочие. Той излиза и казва, че е финансирал БСП. Ако БСП счита, че той лъже, да го съди", коментира Петков.

"Аз лично избягвам такъв тип контакти, те са нехигиенични и са вредни за политиката. За съжаление има хора, които се поддават. За нас от АБВ е важно да бъдем стожер в политиката", подчерта Петков.