Днес бившият енергиен министър Румен Овчаров бе привикан на разпит в столичното следствие, където му бе повдигнато обвинение за безстопанственост.

Овчаров даде показания за действията си като министър по проекта АЕЦ "Белене" и по-специално за продажбата на старото оборудване на централата, от което държавата е загубила 193 млн. евро..

Кой е Румен Овчаров?

Звездата на Румен Овчаров изгря по време на кабинета на Жан Виденов. Тогава той макар и за кратко бе министър на енергетиката и енергийните ресурси. Успя да излезе чист от драмите в социалистическата партия, след като правителството на Виденов бе пометено през зимата на 1996-1997 г.

За Овчаров последва бърз политически растеж през следващите години на опозиция на БСП. Първоначално той оглави най-голямата организация - Софийската, а в последствие стана и зам-председател на партията. На няколко пъти дори се опита да я оглави, но без успех. Овчаров се опита да стане и кмет на София, но загуби от Стефан Софиянски. В правителството на Станишев той оглави министерството на икономиката и енергетиката, но подаде оставка след огромен скандал около продажбата на "Булгартабак". Бил е депутат в три парламента.

След напускането на активната политика Овчаров изненадващо остана като представител на държавата в "Лукойл Нефтохим", откъдето бе освободен преди месец по настояване на Реформаторския блок.

Както сред партията, така и сред деловите среди Овчаров е спряган за "сив кардинал". Въпреки скандалите около него той винаги успяваше да оцелее и да запази доброто си име в обществото. При работата си като партиен активист и министър Овчаров успя да създаде свой кръг от кадри вътре и извън БСП.

Скандалите с Овчаров

Първият голям скандал, в който се забърка Овчаров, бе около делото на шефа на "Топлофикация" Валентин Димитров - Вальо Топлото. Тогава в следствието попада писмо на Топлото от ареста, в което той моли свои близки да потърсят помощ от Р. Овч. Писмото било забравено в кафене и предадено от бдителна сервитьорка. Зад тази абревиатура бе разпознат Румен Овчаров.

Вторият голям скандал в който успя да се забърка бе този около продажбата на "Булгартабак". Тогавашният шеф на НСлС Ангел Александров, който се смята за близък до ДПС, обявява пред медиите, че Овчаров го е заплашвал заради разследване на опит за скрита приватизация на "Булгартабак".
Министърът обвинява за същото Александров и неговото протеже тогава Делян Пеевски.

По ирония на съдбата в скандала е замесена и сегашната лидерка на БСП Корнелия Нинова, която по това време е зам.-министър на икономиката и енергетиката. Подслушвани са нейни разговори със следователка от НСлС. Тогава Нинова се смяташе за любимка на енергийния министър и негово откритие.

При този скандал Пеевски буквално ме размаза, сподели преди дни Корнелия Нинова.

В крайна сметка след бурни скандали между коалиционните партньори БСП и ДПС оставки подадоха и Овчаров, Нинова и Александров, вкл. и вътрешният министър Румен Петков.

И като министър, и като политик Овчаров твърдо е защитавал руските проекти от т. нар. "голям шлем" - това са петролопроводът "Бургас - Александрополис", АЕЦ "Белене" и газопроводът "Южен поток". Той се смяташе и за голям критик на сделките с американските централи в Маришкия басейн. Според друг министър на енергетиката - Делян Добрев, обаче, именно с неговия подпис е заложена цялата ни електропреносна мрежа при сделките с американските тецове.
На Овчаров се приписва и бумът на пуснатите в експлоатация ВЕИ централи с високи цени на изкупуване на тока.

Кариерата на Овчаров е съпътствана и от редица по-малки скандали. Докато бе министър на икономиката, той бе обвинен, че е кръстил тунел на дъщеря си Тодорка, в чието присъствие той откри съоръжението.

Преди дни кандидатът за президент Веселин Марешки пряко го обвини, че стои начело на картела за горивата.

Преди години Овчаров скандализира обществото с изказването си, че българинът или трябва да плаща скъп ток, или пак да го плаща скъпо индиректно през бюджета, като държавата го дотира с 900 млн. лв. на година.

Въпреки че бе представител на държавата в "Лукойл Нефтохим", Овчаров не си спести критиките към нея и я обвини във враждебност към компанията.

Въпреки прозвището си "сив кардинал" Овчаров винаги е бил в открита опозиция към всички лидери на БСП и никога не е крил амбициите си да поеме най-високия пост, докато бе в активната политика. Това му донесе, както много врагове, така и "негови хора" и в партията и извън нея. През всичките години той се изявява като противник на съюз с ДПС и е атакувал всички проекти на движението.