Румен Христов е новият председател на СДС. Той получи 369 гласа срещу 322 за конкурента му Антон Койчев на 23-атата национална конференция на партията, предаде БНР.

За зам.-председатели на партията бяха избрани Теодор Петков, Емил Кабаиванов, Марияна Лазарова и Костадин Марков.

Румен Христов заяви, че ще работи за обединение в партията:

"Моето желание е за консолидаця. Няма да има разделение, защото в последните години оредяха много редиците на Съюза на демократичните сили и имаме нужда от съвместни действия, тоест ще работя с всички членове на СДС, без значение дали са гласували за мен, или не".

СДС си поставя за цел да се върне в голямата политика.

Вече бившият лидер Бождира Лукарски беше един от 9-имата кандидати за заместник-председател на партията.

Лукарски постави задача на приемника си да върне СДС в полето на голямата политика през консервативно-патриотичен съюз. Той се обяви срещу партньорство с "Демократична България", в който влизат ДСБ и "Да, България":

"Те самите се лутат и не могат да се определят дали са в лявото или в дясното".

Антон Койчев защити идеята на Лукарски. По думите му, днес СДС избира между живот и смърт, като смъртта ще дойде от обезличаващия съюз с партиите от "Демократична България": "Тези, които ни предадоха и разцепиха. Не, не съм съгласен".

Според Румен Христов, сега основната цел трябва да е добро представяне на местните избори, защото: "Местната власт е изключително важна. Чрез нея се овладява централната власт".

Той обеща на местните организации да получат право сами да решават с кого да се коалират. Така ще се определи и кои са подходящите за СДС партньори.

Новите заместниците на Румен Христов

Теодор Петков, Емил Кабаиванов, Марияна Лазарова и Костадин Марков са избрани за зам.-председатели на СДС.

Теодор Петков е получил гласовете на 368 делегати, Емил Кабаиванов на 348, Марияна Лазарова на 310, а Костадин Марков на 298.

Кандидатите за зам.-председатели на СДС бяха 12. За поста се кандидатираха досегашния лидер на партията Божидар Лукарски и лидерът на столичната организация д-р Антон Койчев, който се кандидатира и за председател.

"За мен изборът на председател на СДС беше очакван. Румен Христов заложи на това, че важните политически решения в партията - с кого да бъдем заедно, на кои избори как да се явяваме, къде СДС се намира в политическия живот на България ще се вземат след няколко месечен, сериозен и откровен вътрешен дебат в партията", коментира Емил Кабаиванов. "Последната една година не се водеше дебат в партията по тези важни въпроси и затова поискахме смяна на председателя", коментира пред "Фокус" д-р Емил Кабаиванов.