Това управление се намира в агония. Те си отиват. Въпросът е не дали, а кога. Това каза в пред bTV депутатът от БСП Румен Гечев.

Той коментира обвиненията, че БСП "яхва" протеста на майките на деца с увреждания и днешното изявление на премиера, че ще бъдат отпуснати 150 млн. лева за хората с увреждания.

"Кой друг, ако не БСП трябва да подкрепи тези протести и да защити интереса на българските деца? Борисов, когато каже "добър ден", си гледаме часовника. Той си сменя мнението по 10 пъти на ден. Няма ги парите. Това е безобразие и цинизъм, четири месеца не могат да направят един закон, заяви Гечев. - Управляващите са внесли закона и го изтеглят. Протестиращите казват, че правителството лъже хората и протака изработването на закона. Ще дойде проектобюджетът и няма да има закона, който са обещали, добави депутатът от БСП."

По думите му управляващите лъжат българските граждани, че има 2 млрд. лева излишък.

"Защо не кажат, че са похарчили много малка част от предвидените в бюджета пари за инвестиции в България, заяви социалистът. - Те едно говорят, друго мислят, трето правят."

Той коментира и заявката на БСП да внесе вот на недоверие срещу представения от управляващите проект за нов здравноосигурителен модел.

"Това мнозинство управлява вече 10 години. Не можем да ги чакаме да правят проекти за реформа до 2075 година. Какво правиха през последните 10 години в здравеопазването? Стотици милиони допълнително се отпускат всяка година. Парите изтичат през корумпирани схеми за продажба на лекарства. Задълженията на болниците с държавно участие нарастват, печалбите на частните болници растат в една страна. Не може още 100 години болниците да работят като фабрики за обувки - те не казват колко хора са излекувани, а каква им е загубата и печалбата. Схемата трябва да бъде променена кардинално. Никакви отсрочки не можем да даваме на правителството. Готови сме да обсъждаме всякакви предложения за реформи с управляващите, но те не предлагат нищо конкретно разписано, освен локуми, които разтягат по медиите", каза социалистът.

Гечев коментира и идеята на земеделския министър Румен Порожанов търговските вериги да продават хляб без печалба. "Търговските вериги не са църкви, където министърът да ходи да се моли. Мениджърите на търговските вериги са избрани от акционерите им, а в края на всяко тримесечие те очакват само едно - печалба", заяви още Румен Гечев.