С депутатско извинение, помирение и опит за връщане в добрия тон започна петъчното заседание на Народното събрание. Зам.-председателката на Народното събрание от ГЕРБ Росица Кирова поиска думата по начина на водене още на старта. Това провокира шефката на НС Ива Митева да застане в готовност за кръгова отбрана с репликата: "Вече правим процедури без да сме казали нищо".

Оказа се, че не тя е мишената и става въпрос за пререкания с вчерашна дата.

"Госпожо Дончева, взимам думата, за да се извиня, защото смятам, че бях грешно разбрана. Думата "грозно" използвах за поведението и начина на водене, а не за външния Ви вид", каза депутатката от ГЕРБ.

Самата Татяна Дончева, която беше на трибуната на зам.-председателското си място, показа великодушие, като извън микрофоните се чу репликата й: "Не се притеснявайте, аз не съм обидчива".

Извинението дойде след вчерашен спор между двете зам.-председателки на Народното събрание, след като Кирова упрекваше Дончева по начина на водене.

Дончева предупреди депутатката да си сяда на мястото, тъй като не й е дала думата и не се намира в Общинския съвет във Видин. После й подметна, че срещу заплащане ще й дава съвети как да води заседание.

Последва отговор от Кирова, която си го върна от трибуната: "Няма нужда да ви плащам за консултации, защото много добре знаем кой на вас ви плаща".

Последва и репликата на депутатката от ГЕРБ: "Като начало, никога не съм председателствала ОбС във Видин и не съм взимала думата по такъв грозен начин, защото не е имало никога такъв грозен водещ на заседанията".

След като чу днешното й извинение, председателката на НС Ива Митева го поощри с думите: "Имаме напредък".

Росица Кирова е заместник-председател на Народното събрание от групата на ГЕРБ/СДС. Тя беше депутат и в предишния 45-и парламент от същата група. Политическата й биография обаче започна от редиците на "Има такъв народ" във Видин. Бизнес дамата беше областен координатор на ИТН, но през есента на миналата година беше отлюспена от Слави Трифонов, след като посрещна тогавашния премиер Бойко Борисов по време на инспекцията му на ремонта на пътя между Монтана и Видин.

Кирова беше председател на гражданската инициатива "Единни за промяна" и бе заснета да пие кафе с лидера на ГЕРБ. След изгонването й от ИТН той лично я покани в своята партия и дори в 46-ия парламент я издигна за зам.-председател.