Новият транспортен министър Росен Желязков коментира изявленията на лидера на "Атака" Волен Сидеров за знаци, които показвали, че премиерът е саботиран от своя шеф на кабинет - Румяна Бъчварова. Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" заяви, че автор на информацията за това, че първият номиниран за министър на транспорта - Александър Манолев, е участвал в катастрофа със смъртен случай и инцидент с прокурори, живее на семейни начала с дъщерята на Бъчварова - също журналист.

В същото време беше припомнен слухът, разпространен преди години, че самата Бъчварова имала връзка с Желязков.

Още вчера самият Бойко Борисов заяви по този повод:

"С Росен Желязков дойдоха да се консултират с мен как да реагират. В България все повече се случва една фалшива новина да се подеме от медиите, да се ретранслира и това става модел на поведение на политиците. Те не живеят заедно, имат си семейства, тя стана баба, гледа бебе, ако го прочетат семействата им, как ще се почувстват?".

Днес пък Желязков коментира, че Бъчварова е началник на политическия кабинет на премиера и "ако той не знае с какъв човек работи, кой друг да знае". Той припомни, че първата информация за афера между него и Румяна Бъчварова се появява, когато тя стана вътрешен министър.

"Тогава жълти и кафяви издания написаха, че тя живее с подсъдим. Тогава тя беше центърът на уязвимост. Сега са опити за разкалване, за сензационност. Никой в публичната сфера не е застрахован от това да го замерят с клевети и невярни твърдения", каза новият член на кабинета пред bTV.

След това се пошегува с това, че вчера телевизията показала негова снимка с Елена Поптодорова.

"И с нея нямам връзка", отбеляза Желязков.

И продължи:

"С Румяна съм работил 4 години в първия мандат на кабинета - тя като началник на кабинета, аз - като главен секретар. Работихме много добре, което рядко се случва при тези две позиции в кабинетите - двамата да работят, без да си навлизат в териториите. Сега не сме коментирали темата с аферата, това е претоплена манджа".

На въпрос как е приел министерския пост, той отговори:

"Който познава премиера, знае, че е много убедителен човек. След телефонно обаждане имахме и лична среща. До вчера бях председател на Комисията по регулиране на съобщенията (КРС) - независим орган с 5-годишен мандат. Казват, че това са комфортни позиции. Лесно избрах да напусна зоната на комфорт, когато аргументите, с които те убеждават, са силни".

По думите му секторът е тежък, защото включва не само транспорт, но и информационни технологии, които преди години са били към други институции.

Желязков е на мнение, че Ивайло Московски е бил много успешен министър и си тръгва след много голяма лична и обществена трагедия.

"Познаваме се и сме работили заедно над 10 години", добави той.

Запитан колко разбира от транспорт, Желязков отговори:

"Разбирам от мениджмънт и от човешки ресурси. Ролята на министъра не е да е най-добрият специалист, а да мотивира и убеждава. Не мисля, че в министерството има пожари за гасене, има нужда от по-добра организация, но това е екипна работа".

Той уточни, че до този момент не му е предлаган министерски пост.

"Свиря на китара всеки ден, надявам се да съм най-добрият музикант сред министрите. Някои хора въртят броеница, аз свиря на китара. Понякога е и срещу стреса", каза още Росен Желязков.