В трудни времена се изисква силно лидерство. Именно това е надеждата, че Европейският съвет, който отговаря за избора на следващия лидер на ЕК, ще вземе това предвид, коментира по БНТ президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.).

По неговото мнение шансовете на Манфред Вебер и Франс Тимерманс да оглавят следващата комисия не са големи. Разбира се, Европейският съвет ще вземе своето решение. Все по-силна изглежда кандидатурата на Мишел Барние.

Ниската избирателна активност, на която бяхме свидетели на европейските избори, е един сигнал към всички. За мен най-големият проблем е този. Доказателство, че гражданите имат ниско ниво на доверие към институциите и политическите лидери, каза Плевнелиев.

Манфред Вебер е водещия кандидат на Европейската народна партия за председател на ЕК, а Тимерманс - на Партията на европейските социалисти. Срещу Вебер се обявиха очертаващите се като нов балансьор в Европейския парламент либерали (групата АЛДЕ), към които се присъединиха и от партията на френския президент Еманюел Макрон "Република". Именно те подкрепят евентуалната кандидатура на Мишел Барние (който също е от Европейската народна партия). 

Президентът Плевнелиев коментира и оставката на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ. "Г-н Цветанов си тръгна след един мъжки и честен разговор с министър-председателя. Според мен в този разговор е станало ясно, че тандемът Борисов - Цветанов, който работеше пред очите на обществото дълги години, се е пропукал."

"Аз съм работил много добре с г-н Цветанов, той ми даде пълната оперативна свобода за действие. Аз и моят екип сме благодарни. Г-н Цветанов и политическа партия ГЕРБ ни показаха една желязна дисциплина", коментира Плевнелиев.

"Важно е журналистите и неправителствените организации да водят тази битка за чистотата в българската политика, за борбата с корупцията и зависимостите. Аз подкрепям, че този скандал гръмна, но не искам той да остане само в рамките на един апартамент", изтъкна експрезидентът.

По неговите думи "много хора в България трябва да дадат обяснение по какъв начин са получили една или друга облага".

"Институциите трябва да могат да насочат прожекторите към всеки акт на липса на добро и аргументирано обяснение за материално облагодетелстване", посочи Плевнелиев.