Според експерти, идването на прозападен политик на поста държавен глава може осезаемо да затрудни отношенията между София и Москва. Самият г-н Плевнелиев обаче увери "Комерсант", че смята да поддържа приятелски отношения с Русия и няма намерение да слага прът в колелата на проектите за изграждане на АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток", за които лобира Москва, се казва в материала, озаглавен "Кандидат за приятел", предаде БТА.

Предизборната програма на Плевнелиев се гради върху подкрепата за дребния и средния бизнес чрез намаляване на данъците и той говори много по-малко за външнополитическата си програма, отбелязва софийският кореспондент на вестника. Авторът припомня публикация в "Комерсант" от 21 септември, според която, "ако г-н Плевнелиев бъде избран за държавен глава, Русия ще изгуби един ключов съюзник в България - днешния президент Георги Първанов".

Материалът бил сред най-обсъжданите в българския сегмент от интернет, пише "Комерсант". Тогава Плевнелиев сам потърсил кореспондента на изданието, пред когото заявил: "Ако наистина спечеля изборите, ще бъдем големи приятели с Руската федерация".
Кандидатът уверил, че няма да спъва "проектите, които руски държавни компании се канят да осъществят в България - изграждането на АЕЦ "Белене", петролопровода Бургас-Александруполис и полагането на газопровода "Южен поток".

Отбелязал, че "Русия не е само два-три проекта", затова смятал да развива отношенията с Москва по всички въпроси.
Плевнелиев обаче не гарантирал, че ще подкрепя и трите проекта. Посочил само, че е против общонароден референдум за съдбата на АЕЦ "Белене" (тъй като не са ясни условията по договора, аргументира се пред български медии преди дни Плевнелиев - б.р.). 

Действията на неговите съпартийци "засега показват, че София не бърза да осъществи този проект", пише обаче руският вестник.
"На 1 октомври договорът за изграждане на АЕЦ изтече и макар че страните тутакси го удължиха до 31 март 2012 г., изчаквателната позиция на българските власти едва ли се е харесала на Москва", пише "Комерсант".