Това каза президентът Росен Плевнелиев, който се срещна с българската общност в Ню Йорк в сградата на Генералното консулство, съобщи БТА.

В изказването си пред българската общност и в присъствието на вицепремиера Румяна Бъчварова, външния министър Даниел Митов и еврокомисаря Кристалина Георгиева, президентът отбеляза, че се гордее как в България всички религиозни общности живеят в мир и разбирателство, а доказателство за това е, че в радиус от 200 метра в центъра на София се намират и православен храм, и джамия, и синагога.

 „Всяка държава членка би следвало да има гореща точка", добави президентът. Не може само да прехвърляме топката от един на друг, коментира той и допълни, че трябва единство за справяне с бежанската криза. България е единствената държава, която спазва правилата - не затваряме и не отваряме граници, жп гари, не превозваме хора без документи, всеки, който влезе в България, бива регистриран, продължи държавният глава.

Плевнелиев изнесе данни, че едва около 22-26% от младите българи напускат страната, за да търсят реализация в чужбина, в Гърция този процент е 70 на сто, а в Ирландия - 55%. Не е важно само законите да бъдат добри, важно е те да бъдат прилагани правилно, затова и ролята на гражданското общество е много важно.

„Там, където няма силен граждански контрол, има силна олигархия", заяви държавният глава. Росен Плевнелиев призова сънародниците ни зад океана да гласуват на референдума на 25 октомври и отново изрази съжаление, че Народното събрание е отхвърлило два от предложените от него три въпроса за референдум.

От своя страна посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова каза, че в Щатите ще има възможност гласоподаватели да упражнят правото си в 41 секции, които досега е ясно, че ще бъдат открити на 25 октомври, но не изключи възможността те да станат и повече.