Бойко Борисов ми каза вчера, че е готов да се оттегли като лидер на ГЕРБ. Това обяви президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев пред bTV.

"Борисов e готов да го направи и го е заявявал многократно, включително и в разговори с Кирил Петков. Борисов винаги е бил "за" европейското развитие на България. Никой не може да вземе партията на Бойко Борисов. Тя е негова рожба, той я е създал и той ще продължи в тази партия да бъде основният фактор", добави той.

Плевнелиев обясни, че Борисов ясно осъзнава, че хората ще искат да видят нови лица.

"Той винаги е бил готов да постави решенията пред собственото си его и разрушителността. И аз съм сигурен, че той може да бъде част от един позитивен сценарий, в който България се ускорява за стратегически инвестиции, златен дъжд от еврофондове, влизане в еврозоната и в Шенген", добави Плевнелиев.

Според него няма как да не се мине през избори.

"Чак тогава се надявам да видя отговорно отношение и да направим правителство на националното съгласие за ускорена интеграция на България в сърцето на Европа. Дано да се получи", каза още Плевнелиев.

Според него по-траен блокаж относно РСМ е щял да доведе до омраза между народите.

"От България се очакваше да бъде проевропейски фактор на Балканите, а не някакъв тъмен балкански субект, затънал в краен национализъм, който раждаше омраза между двете държави", обясни Плевнелиев.

По думите му ГЕРБ, заедно с ДПС и "Демократична България" показали, че са проевропейски системни партии. "Разбраха, че щяхме да изядем шамарите от всички - и от руснаците, и от европейците", каза той.

"Очаквах от Кирил Петков да излезе в НС, да организира дебат, да каже защо в този геополитически момент е важно да заемем правилната позиция. Той по някакъв начин се скри и остави парламента да взима решение. Така даде инициативата на ГЕРБ, която се възползва максимално", добави президентът, като подчерта, че в момента всичко е в ръцете на правителството.

Според него "Кирил Петков дори и да е имал добри намерения, катастрофира с много лошо изпълнение".

"Той произведе всички възможни врагове, които някой в страната може да има. Коалицията беше мъртво родена, като една невъзможна сватба между две популистки партии", коментира още Плевнелиев.

"Петков успя да се изпокара с българския бизнес, с българските общини, с опозицията. Много бих се радвал да видя обективен отчет, защото мисля че страшно много неща бяха разрушени. Петков не направи нищо, за да промени хода на историята. Той беше от грешната страна на историята", подчерта Плевнелиев.