Това е пореден случай на гавра с български национални светини. В случая това са портрети на български държавници на свети цар Борис покръстител, на Апостола Васил Левски, затова сега се обръщаме към прокуратурата, сезирахме я, да се намесят. Това е хулиганство. Тези, не знам как да ги нарека, тези изроди, трябва да бъдат задържани, арестувани и да бъдат съдени за хулиганство, посочи Сидеров.

Тримата младежи буквално взривиха 2 дни социалните мрежи със снимка, на която са в неприлични пози с портрети на Левски и български царе. Оказа се, че те учат в Професионалната гимназия по транспорт в Добрич, съобщи за Дарик зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов, който е и общински съветник във Варна.

Гимназията носи името на Георги Бенковски, става ясно от справочниците на учебните заведения в България. Няма връзка към този момент с директора на училището, но имената на трите момчета от ромски произход вече са установени.

Извинявам се на цялата България” – това заяви пред bTV 17-годишният Севдин Валентинов - един от тримата роми. Момчето твърди, че дори не знае кои са историческите личности, с които са в кадър. Снимката направили на автоматичен режим с мобилен телефон преди началото на час по история, а в кабинета нямало други хора. Не знае и как снимката е достигнала до интернет.

„Още в понеделник ще посетим гимназията, за да изясним причините за гаврата, която тримата са си позволили”, съобщи Костадинов, като уточни, че от ВМРО ще продължат да искат да се вземат мерки за справедливо наказание на поругателите.
От ВМРО още вчера изпратиха писмо до министъра на образованието Сергей Игнатов, в което се настоява за спешна информация как и защо е позволена случката. Войводите искат и незабавна проверка и информация от вътрешния министър за предприетите действия.

Според партията подобни сцени са резултат от бездействието на държавата и от общото чувство за безнаказаност, обхванало циганската общност у нас. По информация на зам.-председателя на ВМРО портретите от снимката са сравнително нови. Такива са били раздадени преди 2-3 години на училища в цялата страна.