Започнаха обсъжданията на предстоящите рокади в правителството. Вече е ясно, че трима министри си отиват заради трагедията край Своге - Ивайло Московски, Валентин Радев и Николай Нанков.

Тримата министри най-вероятно ще се върнат в Народното събрание като депутати, а заместниците им си тръгват - съответно Ралица Добрева, Йорданка Фикирлийска и Калин Василев.

Първият вариант е бившите министри от кабинета на Борисов №2 - Лиляна Павлова и Румяна Бъчварова, които бяха съответно начело на МРРБ и МВР, да се върнат обратно. Те би трябвало да познават ситуацията в двете ведомства и да приемат без проблем работата. Ако това не стане, то ще е сигнал, че Бойко Борисов не оценява високо постиженията им като министри.

Втори вариант е за рокади и някои от сегашните министри да сменят ресорите си. Според bTV меракът на Валери Симеонов към туризма може да бъде задоволен, като поеме това министерство, а ставащата като дялан камък за всеки пост Николина Ангелкова да седне в стола на Ивайло Московски.

Вече сме свикнали с неочакваните назначения на Борисов. Да си припомним само една лекарка, станала здравен министър след случайна среща на бензиностанция. Така че няма да е изненада, ако някой експерт от областта на транспорта и съобщенията поеме ведомството. Същото важи за регионалното развитие. При толкова баш майстори в строителството има достатъчно експерти за поста.

МВР е по-особен случай и при него премиерът едва ли ще рискува да сложи експерт. Но ако Бъчварова не е подходяща, ще трябва да се намери личност, на която Борисов да има доверие. Може и да не е от системата.

Последен и малко вероятен вариант е експертизата да покаже, че на пътя край Своге с асфалта, бордюрите и мантинелата всичко е било ок и виновен е само шофьорът. Тогава просто ще се повтори сценарият при Теменужка Петкова-връщане на оставката и продължаване на министерската кариера на досегашните титуляри.

Какво ще се случи, ще научим вероятно още следващата седмица. Септември ще започне с политическа буря, интересно как ще завърши.

До момента е подадена и приета една оставка в третия кабинет на Бойко Борисов - тази на здравния министър проф. Николай Петров. Той беше заменен от Кирил Ананиев. Оставки подадоха още двама министри - на енергетиката - Теменужка Петкова и на труда и социалната политика - Бисер Петков, но те не бяха приети.