Смениха директорите на Агенцията по горите и "Напоителни системи", които са част от системата на Министерство на земеделието.

Инж Стоян Тошев е назначен за изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите. Той поема поста, след като досегашия директор инж. Филип Ковашки напусна поста по собствено желание.

Инж. Тошев е магистър по "Горско стопанство" от Лесотехническия университет. Започва работа в сектора като горски стражар в Държавно горско стопанство-София. През 2011 г. постъпва в Регионална дирекция по горите-София, като последователно заема различни длъжности в системата. От 2016 г. е заместник-директор на РДГ-София, а от месец май 2019 г. до момента е бил неин директор.

Той притежава и допълнителна квалификация, специализации и курсове в областта на спътниковите технологии в инвентаризация на горите, оценка на щети при природни бедствия, оценка на ловни трофеи и други..

"Напоителни системи" също е с нов изпълнителен директор. Атанас Мулетаров е избран с решение на Съвета на директорите на дружеството и сменя Николай Чалъков, който заемаше поста от февруари.

Мулетаров има дългогодишен опит в "Напоителни системи", като от 2011 г. до момента е бил директор на дирекция "Собственост и наеми" в Централното управление на дружеството.

В неделя бившият земеделски министър Иван Иванов от БСП алармира за ново кадруване от кабинета в полза на ГЕРБ. Той обвини служебното правителство, че назначава кадри на ГЕРБ, а уволнява хора на БСП в сектор "Земеделие". Смени се правят в ръководствата на държавните горски предприятия. "Те бяха изправени пред важната задача да осигурят необходимите дърва за огрев за предстоящия тежък зимен сезон. Ставащото може да постави стотици семейства пред невъзможност да осигурят своето отопление", предупреди Иван Иванов