Богдан Кирилов е новият изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Той ще заеме поста от 17 август, като от ноември 2017 г. до момента е бил заместник-изпълнителен директор на агенцията.

Кирилов заменя проф. Асена Стоименова, която е подала оставка като изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата по лични причини. Проф. Стоименова ще бъде съветник на министъра на здравеопазването в областта на лекарствената политика. Тя остава член на Управителния съвет на Европейската агенция по лекарствата, член на CHMP (Комитет за лекарствените продукти в хуманната медицина), както и програмен координатор за СЗО в областта на достъпа до лекарства и реимбурсиране на лекарствените продукти.

Богдан Кирилов е член на Управителния съвет на Европейската агенция по лекарствата, а през 2016/2017 г. е бил член и на Централна комисия по Eтика към Български фармацевтичен съюз. Той е завършил „Фармация“ във Фармацевтичен факултет, Медицински университет - София. Придобива и специалност „Обществено здраве и здравен мениджмънт“ във Факултет по обществено здраве, Медицински университет - София. 

В средата на юни т.г. Софийският градски съд оправда бившия министър на здравеопазването Илко Семерджиев по обвинението за принуда.

 

Той бе обвинен, че е заплашвал с уволнение проф. Асена Стоименова, тъй като тя не е била съгласна да назначи за свой заместник посочен от него човек. Причината е, че кандидатът за заместник бил в конфликт на интереси. Миналата година Семерджиев отрече обвиненията, като обяви, че са в стил "гузен негонен бяга" и атакува Стоименова, която бе допусната от съда като частен обвинител.