Високите цени на горивата в момента се определят от страните, производителки на петрол, и държавата няма механизми, с които да ги намали. Това коментира пред Нова телевизия депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров - Ревизоро.

Той посочи, че високите цени не са изгодни и за производителите и търговците на горива у нас, тъй като водят до увеличение на контрабандата и сивия сектор. Държавата обаче нямала механизми за намаляването им.

"Америка наложи санкции на Иран. Иран е третият най-голям производител. В България никой не печели от това нещо. Може ли българският премиер да обяви война на Америка? Европа може ли да обяви война на Русия и САЩ?", попита риторично Димитров, който е бивш шеф на Митниците.

Той посочи, че това не е стока, която се произвежда в България, тук само се обработва.

"Държавата не се намесва в цените на горивата. Това са международни цени", каза още той, като допълни, че цените у нас са по-ниски от съседните държави.

"Защо хората от пограничните райони не зареждат колите си в Гърция, Сърбия и Румъния? Защото там цените са по-високи", подчерта Димитров.

Според него протестите от последните дни са инспирирани от политическа сила, която е извън парламента. По думите му държавата взима от горивата акциз и ДДС.

"За да паднат цените, те трябва да се намалят, но тогава няма да има пари за пенсии и заплати. От кого да вземем?", попита още Ревизоро и изтъкна, че протестите са удар директно срещу премиера Бойко Борисов.