Ревизията на Плана за възстановяване и устойчивост заради предвиденото свиване на въглищните мощности до 2025 г. с 40%, влиза в пленарната зала в четвъртък. Проекторешения в тази посока внесоха три партии - "Възраждане", ГЕРБ-СДС и ПП. Пленарната зала обаче отхвърли искането на ПП тяхното предложение да бъде обсъждано още утре, когато в дневния ред влизат проектите на другите две партии.

Проектът на Костадин Костадинов и група депутати от неговата партия предлага Народното събрание да задължи МС Първият да предприеме всички необходими действия за съставяне на нов Национален план за възстановяване и устойчивост. Вторият проект, чиито вносители са ГЕРБ, не предвижда изцяло нов план, а само промяна на частта за енергетиката, където е поет ангажиментът за централите от Маришкия басейн. Той също задължава кабинета да предоговори текстовете.

От ПП предлагат НС да приеме проект на решение за изготвяне на позиция на България и иницииране на срещи с Румъния и Гърция, във връзка с отразяването на последиците от войната в Украйна върху енергийната сигурност в региона и Националния план за възстановяване и устойчивост, но предложението им бе насрочено за разискване от залата в петък. В аргумента си да поиска техният проект да се обсъжда заедно с първите два, Никола Минчев посочи, че и трите проекторешения са по една тема, а тяхното има много повече общо с това на ГЕРБ, отколкото с това на "Възраждане", което е изцяло нов План.

Предложението на Минчев за включване в дневния ред бе отхвърлено с 90 гласа "за", 10 "против" и 91 "въздържал се". Това стана въпреки апела на Кирил Петков преди вота. Петков съобщи, че тази сутрин е разговарял с министъра на енергетиката на Гърция. "Той каза, че е съгласен да започнем разговор на регионално ниво, заяви Петков. "Дайте шанс да ги разгледаме тези решения за България, защото това е шанс за успех, а не само политическо маневриране", призова залата за подкрепа Петков.

От ПП са категорични, че гласът на три държави е с много по-голяма тежест пред Брюксел, отколкото само на България.

Искра Михайлова от "Възраждане" възрази, като посочи, че позицията на ПП е лицемерна. Тя добави, че предложението на ПП е недопустимо и е "размиване на дебата", за да попречи в пленарната зала да вземат адекватното решение за запазване на въглищните комплекси. Тя настоя ПП да коригира текстовете си, в които имало грешки, и тогава можело да бъдат разглеждани заедно с другите два проекта.