Вицепремиерът Красимир Каракачанов потвърди днес готовността си да напусне правителството, ако не се реши въпросът с ромите.

Какъв е смисълът да стоиш в едно управление, в което такъв важен въпрос не се решава, попита той пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на министрите на отбраната от НАТО.

Ако ГЕРБ смятат, че ДПС са им идеологически по-близко до сърцето, няма проблем, аз си подавам оставката, минавам в опозиция, да си направят коалиция и да управляват щастливо, каза на 12 февруари вицепремиерът и военен министър.

ГЕРБ ще подкрепи концепцията за ромите след редакционни бележки,каза в отговор зам.председателят на партията Цветан Цветанов.

Всяка държава от ЕС е намерила механизми, доста по-строги от тези, които предлагам, да се контролират тези процеси, отбеляза той днес.

В някои държави директно се отнемат децата от семействата, ако семействата не се грижат - да ги изпращат редовно на училище и да ги възпитават. Дезинтеграцията сред част от това население застрашава България. Крайно време е някой да хване бика за рогата, посочи той.

Концепцията е важна, защото повече не може да продължава така в България. Ако питате обикновен българин, кои са трите най-големи въпроса за решаване, това ще бъде един от трите. Част от това население не желае да разбере, че освен права, има и задължения. Има роми съвсем нормални хора - живеят, спазват законите, работят, учат, добави вицепремиерът.

На 6 февруари Красимир Каракачано обяви във фейсбук, че Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Той анонсира "пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос".

За справяне с всички тези проблеми ще привлечем онази част от циганите, които са се реализирали пълноценно в обществото и представляват авторитети в своите области, изтъкна вицепремиерът.

Пълното наименование на документа е Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им.