Процедурата за гласуване на недоверие на лидерката на британската Консервативна партия и британски премиер Тереза Мей бе задействана и гласуването ще е довечера, предадоха световните агенции.

Новината съобщи депутатът от Консервативната партия Греъм Брейди, председател на специалната комисия в Камарата на общините, долната камара в британския парламент.

Комисията, оглавявана от Брейди, разглежда въпросите за оспорване на лидерството на партийните лидери от депутати от тези партии.

Греъм Брейди съобщи, че вот за оспорване на лидерството се организира, ако най-малко 15 процента от депутатите от партията сезират специалната парламентарна комисия. В случая с Мей прагът е бил от 48 депутати и той е бил преодолян вчера, след като в комисията са били получени писма от 48 депутати, оспорващи лидерството й. 

Мнозина депутати консерватори са силно разгневени заради начина, по който Мей се справя с процеса по излизане от ЕС. Доверието към премиера освен това намаля, след като тя отмени гласуването в парламента на споразумението за Брекзит, договорено с Брюксел.

Ако тази вечер изгуби вота, Мей ще трябва да подаде оставка като лидер на партията. Ако го спечели, тя не може да бъде подлагана на нов вот за една година.

Вотът ще бъде тази вечер между 18 ч. и 20 ч. по Гринуич в Камарата на общините на британския парламент. Гласовете ще бъдат преброени незабавно и ще последва изявление.