На разузнаването се дават права да подслушва телефони, да използва камери, скрити микрофони и други шпионски технически средства, без да е необходимо одобрение от съдия, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.
 
Вече ще е достатъчно одобрение от новосъздаден надзорен орган, чиито функции ще бъдат именно даването на такива одобрения.

Въпреки острите възражения от правозащитни организации правителството на президента Франсоа Оланд побърза да внесе за разглеждане законопроекта след ислямистките атаки в Париж през януари, при които бяха убити 17 души.

Социалистическото правителство защити закона като жизненоважен за целите на борбата с тероризма и отрече, че той е френски вариант на т. нар. Патриотичен акт в САЩ, приет след атентатите на 11 септември 2001 г.

Обсъждането на закона в парламента мина изключително бурно. Против него се обявиха не само комунистите и част от зелените, но и редица десни депутати и дори представители на управляващите социалисти.

За да успокои страстите, президентът Оланд предварително обяви, че ще внесе лично закона след одобрението му от парламента за разглеждане от Конституционния съд.

Законът бе приет в момент, в който ръководството на самата Франция се оказа жертва на подслушване от страна на американската Агенция за национална сигурност, според разкрития на Уикилийкс.