Шефът на Държавната агенция за разузнаване ген. Драгомир Димитров става генерален консул на България в Мюнхен.

Предложението е гласувано на закрито правителствено заседание преди седмица и е изпратено до президента Румен Радев за съгласуване, съобщава "24 часа".

59-годишният генерал Димитров оглави Националната разузнавателна служба през 2012 година.

Той тръгва по кариерната стълба нагоре в първите дни на януари 2002 г., когато оглавява Великотърновската дирекция на МВР. Следва димпломатическа кариера в Германия и България. Той е бил част от екипа в Берлин на посланик Меглена Плугчиева.

През 2015 г. Драгомир Димитров бе назначен за директор на ДАР с указ на тогавашния президент Росен Плевнелиев. По закон мандатът на директора на разузнаването е с продължителност от 5 години и този на Димитров изтича през 2020 г.

Шефът на разузнаването поема на практика овакантения през май 2017 г. пост на генерален консул в Мюнхен. Там бе Антоанета Байчева, която обаче от май месец миналата година е началник на политическия кабинет на вицепремиерката и външна министърка Екатерина Захариева. Едва с решението за назначаване на Димитров обаче правителството освобождава Байчева от поста на генерален консул.

Нов ще е и генералният консул на България в Милано. С решение на правителството сегашният Росен Руфев се прибира в България, а постът се поема от Таня Димитрова. Тя е посланик на България в Хърватия от 2012 г. и не е дипломат от кариерата.