Пред журналисти в парламента Йовчев обясни, че информация в хода на разследването може да бъде предоставена единствено с разрешение на наблюдаващия прокурор, съобщиха БТА и БНР. Затова и отказа да каже срещу кого е образувано досъдебното производство.

Вътрешният министър не отговори и на въпроса дали зад обявеното от него "тежко криминално престъпление" стои мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, но уточни, че тази информация ще дадат разследващите органи.

"Не съм казал срещу кого е. Има досъдебно производство в момента и се разследва престъпление. Явно липсват пари. Пари, които е трябвало да бъдат в трезора, но не са там", допълни Цветлин Йовчев.

По-рано на пресконференция управителят на БНБ Иван Искров съобщи, че чрез трето лице мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е изтеглил в кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро. Това се е случило на 19 юни, като парите са взети само срещу разписка.
Искров съобщи още, че липсват съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3,5 млрд. лв. при 5,4 млрд. лв. общ кредитен портфейл.

На въпрос дали трябва да се върне наказателната отговорност за раздаването на необезпечени кредити, Йовчев отговори: Трябва да се мисли в тази посока, но ако бъде приета такава мярка, ще се затруднят чисто търговските операции.

Но, по мнението на експерти, цитирани от него, такива текстове в закона можело да се тълкуват по различен начин и така да затруднят чисто търговски пазарни отношения, тъй като кредитирането е процес, при който по принцип се отчита определен риск.

Вътрешният министър не разполагал със сведения дали банкерът Цветан Василев се издирва чрез Интерпол (Василев е в Австрия от средата на юни - бел.ред), решението за това трябвало да е на съответните органи. Той не уточни и кога е започнало досъдебното производство, но увери, че няма данни за заплаха за националната сигурност в резултат на процесите в КТБ.

Същевременно от прокуратурата съобщиха, че в Созопол е задържан Орлин Русев - председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ АД, за когото са налице доказателства, че лично е разпоредил необичайно големи суми да бъдат изнесени от трезора на банката и предоставени на трети лица.
Освен това се подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Радоев Василев.