Разширението на метрото към Околовръстното шосе и Симеоновския лифт бе блокирано за трети път в Комисията по архитектура и градоустройство в Столичния общински съвет, съобщи БНР.

Този път причината бе консултантски договор на Борис Милчев от “Демократична България”, който хем получавал консултантски хонорар от мола, покрай който ще минава подземната железница, хем критикувал проекта. В момента Милчев е експерт към Комисията по архитектура в Столичния общински съвет.

Изпратено е писмо от Сотириос Янакудакис, от “София Саут Ринг Мол” с обвинения в конфликт на интереси към Борис Милчев. В него той пише, че експертът на комисията от “Демократична България” е имал подписан договор за консултантски услуги с фирмата на Янакудакис от 29 юни 2017 година.

"За мен лично е странно един експерт да дава становища по даден проект и съответно да работи срещу заплащане по договор с друго дружество или лице", каза Силвия Христова от ГЕРБ, председател на Комисията по архитектура в Столичния общински съвет.

Борис Милчев е бивш главен юрист в Направление "Архитектура и градоустройство" в Столичната община, бивш заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Той коментира, че е напуснал работното си място в Столичната община през 2016 година, след около година по-късно е сключил консултантски договор.

"Моята консултация, това го твърдя най-спокойно, е в интерес на Столичната община, на развитието на района и на развитието на Метрополитена", подчерта Милчев.

Според него предложението за удължаване на линията на метрото към Симеоновския лифт е неизгодно за Столичната община.

"Понеже ефектът, непосредственият, от тази линия е ограничен, към него би трябвало според мен да има комплекс от мерки. Точно затова Общинският съвет през годините даде тази идея за връзка с въжената линия. Това обаче е изключително сложно за реализиране", обясни Борис Милчев.

Предложението за продължаване на метрото към Симеоновския лифт е направено през 2014 година.

"Планиране на разширението на метрото има и в посока на Студентски град, и в посока Симеоновският лифт и още в редица посоки, но тези проекти, за да се реализират, е необходим един дълъг период, в който се проектира, правят се анализи и едва тогава в един готов момент се пристъпва към строителство", изтъкна Силвия Христова.