„28 години ние през месец май се събираме за да почетем паметта на нашите герои, които отдадоха живота си в името на свободата, в името на правата, в името на нашето достойнство, в името на изповядването. Това заяви Мустафа Карадайъ в Джебел, където се проведе възпоменателен митинг по случай 28-годишнината от протестите срещу т.нар. възродителен процес.

"В свободното изпълнение на нашата култура и традиция. 28 години под знамето на ДПС, ние водим ежедневна борба за правата и свободите за демокрацията в нашата родина. 28 години водим ежедневна борба за стабилност и сигурност в нашата родина, за мир и толерантност в нашата Родина и в целия регион. Всички днес в България знаят и не само в България, че без ДПС няма стабилност, няма сигурност.” заяви категорично председателят на ДПС.

„Виждаме днес много лъжци дойдоха преди малко на площада. Преброих имаше 23 други знамена, имаше два вида знамена. Едните знамена са на 28 години, другите и тях ги видяхме. Те са еднодневки”, заяви Карадайъ визирайки привържениците на ДОСТ, които също бяха на площада в Джебел, където имаше засилено полицейско присъствие.

Той се обърна към събралото се множество с призив „89-та година нашата болка нас ни обедини,под ръководството на д-р Ахмед Доган. Ние се обединихме застанахме срещу жандармерията и армията тогава. Днес, парадокс, на тази площадка жандармерията охранява някого. От кого?! От нас ли ?! Жандармерията е тук за да пази някои хора,които се страхуват от народа и не могат да застанат сред хората. Но мястото на предателите е там. Те нямат място в храма на демокрацията.”

“Дошли са видяхме на сцената едни хора от Турция, защото ние ги видяхме последната една година точно тези персони – предатели, които на наш гръб ставаха личности, а днес са дошли тук да ни разделят. 28 години нашата борба я водим, защото сме силни, а нашата сила идва от нашето единство, нашата заедност. С нашата сила, силата на ДПС, която е в нас, ние ще продължаваме да се борим за толерантност и мир в България и региона. Ние ще продължаваме да се борим за стабилност и сигурност”, заяви Карадайъ.

„Резултатът от тяхната дейност е да докарат фашистите на власт в България. Тяхната дейност постави днес в публичното пространство темата за двойното гражданството, за което ние сме водили борба и продължаваме да водим тази борба, въпреки тях. Те поставиха в дневния ред техните социални права, за които ние сме се борили и ще продължаваме да се борим, въпреки тях”, обобщи председателят Карадайъ.

„Онези, които с лъжа се опитват да правят политика, защото те са без идеология и философия, обясняват, че ние сме били против Турция. Ние никога не сме били и няма да бъдем.

Референдумът раздели турското общество на две половини. Ние достойно и почтено застанахме на страната на онази половина, която отстоява и защитава ценностите на светска Кемалистка Турция”, каза Карадайъ. „Нещо повече, някои притиснаха нашите имами да се занимават с политическа дейност. 28 години ние сме отстоявали, че мястото на имама е в храма. Той е длъжен да бъде обединител.

Резултатът от политическата дейност на онези имами е, че дойдоха фашистите на власт. Докараха на власт онези, които палят молитвени килимчета на петъчна молитва, докараха на власт, онези които дърпат и бият нашите майки, защото са си знаели гражданските права.Това е резултатът от тяхната дейност. За това от тук призоваваме главното мюфтийство да вземе мерки , а ако те не вземат мерки, ние ще вземем вместо тях”, заяви Карадайъ.

„Има едни, които казват, че ще запазят етническия мир, че имали десетки хиляди гласове от мюсюлманите. Само, че резултатът от тези гласове е един с турско име в тяхната парламентарна група. Този, който закри театър, чието име носеше името на майка му. За това ДПС с нашето единство и сила продължаваме да отстояваме толерантност, единство, заедност, мир, стабилност и сигурност в нашата Родина и целия регион”, заключи той.

На митинга днес лидерът на ДОСТ Лютви Местан пристигна, обграден от плътна жандармерийска охрана и съпроводен от генералния консул на Турция у нас и от Бурса и други общини в южната ни съседка.

В началото на митинга "прехвърчаха искри" на площада в Джебел. Полицията не допусна до сцената ръководството на Движението за права и свободи.Множеството освирка кмета на Джебел Бахри Юмер, който държа реч на сцената на площад „19 май“ в родопския град.

В приветствието си Юмер нито веднъж не спомена ръководството на ДПС, което беше на площада, сред хората. По време на неговото слово целият площад като един се обърна с гръб към трибуната, на която бяха още генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани и председателят на изселническата организация „Балгьоч“ Юксел Йозкан. Лютви Местан не бе допуснат до трибуната. Митингът завърши мирно.