След като миналата седмица Доган излезе с предизборно послание, в което говори за заветите на Васил Левски и предупреди за "неоосманистка" заплаха от Турция, Лютви Местан показа писмо, за което твърди, че е писано от него. Според лидера на ДОСТ то е от октомври 2012 година и Доган казва на турски, че ДПС е част от турската общност, а Турция е “родината майка“. Изпратено било до конгреса на партията на турския президент Реджеп Ердоган (вижте в галерията).

От ДПС обаче заявиха, че това е фалшификат.

"С възмущение констатираме, че докато в Европа и България ехото от патриотичното послание на нашия почетен председател д-р Ахмед Доган отеква, „дост” изфабрикува един доста посредствен и откровен фалшификат. Г-н Доган никога не е писал и още по-малко подписвал такъв текст", заявиха от партията и публикуваха факсимиле с автентичен подпис на почетния си председател.

Самият Доган заяви пред epicentеr.bg, че не си спомня за такова писмо, като подчерта, че турският му не е толкова добър и винаги пише на български.

Местан обаче моментално отвърна:

"Писмото на Доган до Ердоган на IV Конгрес на АКП е автентично. Доган знае, че както текстът, така и подписът са негови. Сравнението, което дават от Предизборния щаб на ДПС, е несъстоятелно, защото подписът от въпросното писмо на Доган е на латиница съобразно адресата и езика, на който е написано. Доган знае, че това не е единственото писмо, подписано от него по този начин. Всеки Конгрес има архив".

Минчев: Интереси на Турция и Русия. Стойчев: Намеса на Анкара

В основата на всичко това са интересите на Турция и Русия, интересите на България нямат нищо общо, коментира днес политологът Огнян Минчев пред Нова телевизия.

„Този ребрандинг, който тече, за фигурата на Доган, особено през последните седмици, има проста и ясна цел – съставянето след изборите на нова социално-либерална патриотична коалиция. Затова и бяха командировани патриоти при Доган, затова и сега го изкарват голям патриот”, добави той.

„Зад всяко нещо може да се търси втори и трети план”, заяви пък социологът Кънчо Стойчев.

Според него обаче първият план е дали има намеса на Турция в българските избори. По думите му има и тя не е от вчера, а целите и стремежите на политическия елит в Турция не са в интерес нито на България, нито на Европа.

„Оттук нататък следва въпросът: Има ли право Доган да се намесва и да заема патриотична поза? Да, всеки има такова право”, добави Стойчев.

Според него след изборите първата задача на новия парламент трябва да е да реши въпроса с влиянието на Турция в България.

„Това трябва да стане законово – гласуват хората, които са уседнали в България, плюс тези, които са в ЕС”, коментира той.

Клип на ДОСТ на турски

Междувременно се разбра, че рекламен клип в подкрепа на ДОСТ агитира пред български изселници в Турция чрез трагичните спомени за Възродителния процес през 80-те години на миналия век, като се призовава за реваншизъм.

Клипът е дълъг над 6 минути и е качен в профил в Youtube, посветен на агитация за гласуване за ДОСТ. Каналът е на турски език.

Миналата седмица ЦИК спря предизборен клип на партията заради появата на турския посланик.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Местан срещу ДПС