По-високи заплати за служителите в затворите у нас ще има до края на месеца. Затова се разбраха правосъдният министър и представители на Синдиката на служителите в затворите в България на среща в Министерство на правосъдието.

По думите на Надежда Йорданова увеличението ще е диференцирано, а с колко точно, предстои да стане ясно, след като бъдат готови разчетите във финансовото министерство.

Предвидена е още и реорганизация на работата в системата на затворите.

"След като сме готови с предложението за по-ефективна работа, ще има и съответно увеличение на заплатите. Като конкретните числа ще бъдат сметнати с помощта на Министерството на финансите. Заделен ресурс има", каза правосъдният министър Надежда Йорданова, цитирана от БНТ.

Въпреки това обаче част от синдикалните организации ще излязат в неделя на националния протест на сектор "Сигурност".

"Протест на Синдикат на служителите на затворите на 12-ти от 12 часа пред сградата на Министерството на правосъдието ще има. В същото време приемам предложението на правосъдното министерство за участие в обсъждането на плана за реорганизация на работата, с оглед постигането на нашето искане за увеличение на работните заплати", каза секретарят на синдиката Цветан Михайлов.

"Ние се съобразяваме с друг синдикат от МВР, т.е. не, че се съобразяваме, но търсим тяхното мнение. Ние към момента не намираме основание да излизаме на каквито и да било протести", каза Иван Иванов от Сдружение на синдикатите в Министерството на правосъдието.