Започнахме да вземаме някои по-различни и по-сериозни мерки, за да можем да усилим противодействието на мигрантския натиск, който се увеличава, посочи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков при изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност.

По думите му в сравнение с миналата година, в периода от 1 януари до 13 април, има между два и половина до три пъти увеличаване на броя на лицата, които са се опитали да преминат на нашата територия. Увеличила се е и бройката на тези, които са успели да навлязат навътре в територията на страната.

"Без да хвърляме вина върху Турция, като че ли контролът на техните гранични власти не е на това ниво, на което ние бихме искали да бъде. Все пак това са около 20 хиляди и повече мигранти, които правят опит да влязат у нас, а там има гранични власти", заяви министър Рашков.

Той добави още, че преградното съоръжение по южната ни граница е изградено от такъв материал, и така направено, че всеки ден се ремонтира, освен това то постоянно се разрушава от опитващите се да влязат в страната.

Министърът обясни, че по южната ни граница се командироват служители от няколко регионални дирекции, освен тези, които са в непосредствена близост, служители на жандармерията, а в близките дни, във вътрешността на страната - и военнослужещи.

Отстраняват полицаите, шамаросали турски тираджия

По повод проверката на МВР по скандалния случай с турски тираджия на АМ Тракия край Ихтиман, министърът съобщи, че е установен опит да се изтрие видеозаписа от полицейската кола, в която е пътувал униформеният, зашлевил шамар на водача на камиона.

"Имало е опит за заличаване на следите от извършеното нарушение чрез изтриване на видеозаписа от самите служители, който се прави автоматично с технически средства в самата полицейска кола. Взети са веднага мерки за образуване на дисциплинарни производства и тези дни те ще бъдат отстранени от длъжност до приключване на производството", съобщи Бойко Рашков.

Министърът бе категоричен, че място за подобни служители на МВР няма.

"Не може аз да се прибера от работа в къщи, да пусна телевизора и новините да са изпълнени от турски агенции, от които чувам и виждам за този инцидент на АМ Тракия", коментира още Рашков.

Той е разпоредил проверка на всички полицейски коли, които контролират пътното движение, за да се установи имало ли е и на друго място въздействие върху тези технически средства.

"Непрекъснато говорим за пари и за бюджет и накрая се намират едни служители, които рушат това, което сме купили с парите на българския данъкоплатец", подчерта силовият министър.

По-рано от МВР съобщиха, че със заповед на вътрешния министър Главна дирекция "Национална полиция" е започнала цялостна проверка на дейността на отдел "Охранителна полиция". Повод за това е случаят с шамаросания от полицай турски тираджия.

Проверката е показала, че прекият извършител е с 18 години стаж в системата на МВР, а шофьорът на патрулния автомобил работи във ведомството от 9 години. Те са дали обяснения за случилото се, както пред прекия си ръководител, така и пред състава на проверяващата комисия. За изясняване на истината е изпратено искане до Дирекция "Консулски отношения" за връзка с Посолството на Турция у нас и среща с пострадалия водач. Използвани са и каналите на Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" и българския полицейски аташе в Турция.

Паралелна проверка по случая е разпоредена и от административния ръководител на Софийската окръжна прокуратура.