Председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов (ГЕРБ) заяви по повод скандала с отстраняването журналстиката Силвия Великова и безпрецедентното спиране на БНР за часове, че не е съгласен с това улицата да кадрува, а отговорността се прехвърля само на ръководството на медиите.

След като все пак уточни, че премиерът сигурно е прав и ако нещо "неправилно е направено, да носят отговорност", той заяви пред БНТ:

"Айде, стига с тая свобода на словото, бе, вие луди ли сте? Полудявате вече с тая свобода. Кое не му е свободно - ма те ни плюят всички хора като каруцари, всеки ден е било свободно словото, какво по-свободно от това? Прекаляваме с тази игра и тя ще ни донесе лоши дивиденти. Стига вече сме се заигравали, всички ние имаме нужда от тази свобода, тя не е само на медиите. Аз съм правил с Виктор Пасков преди време два протеста пред НС за свободата на словото.

Слободията обаче минава границите на свободата. Много странно кои реват най-много за свободата - едни и същи. Извинявайте, айде малко вече да слезем на земята, да бъдем по-нормални хора. Мен ме притеснява, че започва едно израждане на държавността. Улицата започва да кадрува и да решава нещата, а един носи отговорността сам. Защо назначаваме тогава генеални директори на обществените медии, като улицата казва кой къде ще работи? А правата на този директор? Не съм съгласен с това - не може един да яде шамарите, а другите да решават как ще живее".

Снимка: БНТ

Според депутата от управляващата паритя трябва да има закони и правила, защото другото е анархия.

 "Медийните закони са остарели много и това трябва да се променят. Трябва да гарантираме свободата на словото и да гарантираме спокойствието на медиите, и, разбира се, плурализма, който е необходим", добави Рашидов.

Програма "Хоризонт" на БНР спря излъчването си, след като Силвия Великова беше отстранена от ефир и като съдебен репортер. Часове по-късно тя беше възстановена след обаждане на премиера Бойко Борисов, но с уточнението от ръководството на Националното радиото, че ще има прикрепен втори репортер "за плурализъм".

Председателят на комисията по медиите коментира и ситуацията в БНТ, в която има финансов дефицит:

"Бих подкрепил да се вдигне бюджетът на БНТ, има нужда. Дефицит, който е трупан години наред, не може да се оправи за пет минути. Телевизията трябва да бъде оздравена. Телевизия не се прави без пари. Телевизията трябва да получи една инжекция, но при сериозен екип, който да започне оздравяване и стабилизиране на системата, за да стопим във времето този дефицит". 

Тома Биков: Ръководството на БНР да даде ясни обяснения

Ръководството на БНР трябва да излезе и много ясно да обясни действията си, защото не става въпрос за частна медия, а за обществена, заяви междувременно в ефира именно на Националното радио депутатът от ГЕРБ Тома Биков - член на парламентарната Комисия по култура и медии.

"И премиерът, и аз като член на Комисията по култура и медии, и предполагам останалите колеги от ГЕРБ научихме за тези промени от Фейсбук. Нямаме намерение да носим отговорност за действия, в които нямаме абсолютно никакво отношение и по никакъв начин не сме участвали в тях... Всеки има право на своя позиция и различно мнение. Ако става въпрос за плурализъм в БНР, аз го разбирам като това да има различни гледни точки, а не да бъде премахната една от гледните точки. Ако ръководството иска да създаде атмосфера на плурализъм, по скоро би трябвало, ако счита, че се изразява само една гледна точка, да направи така, че да има и други гледни точки", коментира той в интервю за предаването "Неделя 150".