БСП отбеляза 129-ата годишнина от организираното социалистическо движение в България на връх Бузлуджа. Бяха поднесени венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър, на барелефа на основоположниците на партията, на паметника на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд, както и на намиращия се в непосредствена близост Паметник на свободата на връх Шипка в чест на боевете по време на Руско-турската война (1877-1878) и на 142-ата годишнина от Освобождението на България.

Членовете на Изпълнителното бюро, Парламентарната група на "БСП за България", ръководствата на общинските и областни организации на Старозагорска и Габровска област формираха група от няколкостотин души. Тя беше значително по-малобройна от обичайната, тъй като ръководството реши традиционният сбор тази година да бъде проведен на жълтите павета в София.

На Бузлуджа речи държаха и председателят на партията Корнелия Нинова, и основният й конкурент за поста Кирил Добрев.

"Световната пандемия от COVID-19 ни попречи тази година да направим традиционния си събор така, както винаги го правим. Но вярвам, че днес десетки хиляди социалисти, стотици хиляди наши симпатизанти сме заедно, където и да се намираме. Заедно със сърцата и умовете си. Събира ни миналото, но ни събира и настоящето, и бъдещето. Тук сме за миналото, за да се преклоним пред нашето началото. Пред Дядото Благоев, пред нашите първооснователи. Да почетем онези стотици хиляди социалисти, които за 129 години са дали сили, младост, труд, а някои и живота си за нашите идеали-справедливост, солидарност, равенство, мир и родолюбие", каза Нинова.

"Бузлуджа е на всички, които не са безразлични и искат справедливост и солидарност в живота си, които надрастват предразсъдъците си и взимат поуки от историята - без да я изкривяват, политизират и употребяват според моментната ситуация", заяви зам.-председателят на БСП Кирил

Добрев. По думите му кризата с доверието в политическата система е стигнала връх, от който няма връщане назад. "Смисълът на протестите е неизбежна промяна във всички партии и въобще на системата. Протестът е срещу управляващите, но БСП също ще е сред губещите, ако не отговори с конкретни решения как променяме системата и България", каза още Кирил Добрев.