Президентът Румен Радев призова от град Левски, където е за честванията по повод 183 г. от рождението на Апостола - "Нашето време все по-настоятелно изисква да пробудим вътре в себе си непримиримостта на Васил Левски, да си припомним какво е лично и национално достойнство, да осъзнаем, че ние сме решението на всички предизвикателства, че свободата е път, който трябва да измине всеки един от нас".

Президентът държа слово пред събралите се на площада в градчето, което носи името на Апостола за тържествено честване на рождението.

"Днес, когато отбелязваме 183 г. от рождението на Левски, съм благодарен да бъда в единствения град, който носи името на Апостола. Вие, жителите на общината, изпълвате висотата на тази отговорност повече от век, така както вашите деца и внуци ще се наричат с името на най-светлия и достойния син на нашето отечество, така както ще продължат да пазят и почитат безсмъртните му завети", започна словото си Румен Радев.

Той отбеляза, че "стремежите на Левски са живи и днес. "Нима е отживелица правото на сила, нима са изгубили смисъла думите му, че за народното зло не трябва да се мълчи, а да се действа, нима заветът му, че срещу тиранията и неправдата трябва да се борим с всички сили обединени и заедно", каза президентът.

Той отново повтори, че Левски е нашият защитник, но и нашият съдник пред историята, защото е завещал морален пример.

"Дали ще сбъднем завета на Левски за чиста и свята Република зависи само от нас, от нашата непримиримост, особено днес - от волята задружните ни усилия. Само тогава пътят на Васил Левски ще бъде нашият път, като личности, нация и с ясна визия и бъдеще", добави Радев.

"В днешния светъл празник", той пожела здраве, енергия и висок дух.

"За да продължите гордо да носите името на Левски и да градим всички заедно свободна България, за която той завеща да се борим до край", завърши словото си Радев. Тържествата се излъчват наживо по БНТ.

Президентът Румен Радев пристигна в град Левски за отбелязване на 183 години от рождението на Апостола и по случай 75 години на обявяването на селището за град.

Държавният глава бе посрещнат от кмета Любка Александрова и група девойки с национални носии, които му поднесоха хляб и сол.

Деца от Левски подариха на Радев червени рози. Многото граждани, събрани на площада за честването, го посрещнаха с ръкопляскания.

Президентът и върховен главнокомандващ прие почетния строй на курсанти от Националния военен университет "Васил Левски" за тържествена заря-проверка.

Малко преди началото на зарята-проверка на площада в Лески бе изнесен празничен концерт и бяха направени демонстрации на военнослужещи от университета. 

В Карлово, родния град на Васил Левски - е председателят на парламента Цвета Караянчева, където също има тържества.