Президентът Румен Радев удостои Ерик Рубин - посланик на САЩ в България, с орден "Стара планина" първа степен за заслугите на дипломата за развитието на българо-американските отношения. Това се случва малко преди приключването на мандата на дипломата у нас.

"За мен е чест да удостоя с най-високото държавно отличие посланик Ерик Рубин за неговия безспорен принос и всеотдайна работа за развитие на двустранните отношения между България и САЩ. Считам, че това високо отличие е израз и на значението, което България отдава на стратегическото партньорство със САЩ", каза държавният глава.

"На посланик Рубин се падна честта да ръководи американското посолство в различни по своя характер глобални предизвикателства, но той направи така, че в тази сложна международна обстановка нашите отношения да се развиват възходящо и актуализира двустранния дневен ред. Специално в сферата на отбраната и сигурността посланик Рубин внесе нов импулс в нашите отношения с особен акцент модернизацията на българските въоръжени сили. По време на мандата му се разшири обхватът и интензивността на двустранните отношения и тренировки, укрепена бе и връзката в борбата с тероризма", допълни Радев, цитиран от БТА.

Снимка: БТА

Президентът отбеляза, че с изключителните усилия на посланика са се задълбочили и нашите търговско-икономически връзки. По думите му резултатите са красноречиви - в последните години имаме непрекъснат солиден възход в двустранния стокообмен.

"Посланик Рубин бе достъпният посланик, който усещаше пулса на българското общество, заяви президентът. Със своите многобройни и разнообразни инициативи, посещения в страната, срещи със студенти, ученици, представители на културата, образованието и на бизнеса, посланик Рубин намери достъп до обикновения български гражданин и отправи своите послания", изтъкна още Радев.

Самият Рубин заяви от своя страна:

"Напускам с удоволствието да видя България като един стремящ се към енергийна независимост и диверсифициране на енергийните източници народ".

Той припомни покупката на втечнен природен газ от САЩ, както и интерконектора Гърция-България.

"Всяка стъпка към диверсифициране на енергийните източници осигурява на България по-голяма безопасност, сигурност и независимост", каза посланикът.

Рубин отбеляза постигнатия прогрес в изграждането на дългосрочни взаимоотношения между държавите ни в сферите на сигурността, борбата с тероризма, миграцията и отбраната.

"Имахме възможността да подпомогнем България в сериозни моменти на кризи и предизвикателства в сферата на взаимодействието в отбраната и двустранно, и като част от споделената мисия като членове на НАТО, посочи той. Имаме огромен напредък в оперативната съвместимост, готовността, изграждането на капацитета", допълни дипломатът.

По думите му и икономическите и бизнес отношенията ни са все по-силни, стотици компании са инвестирали в България през последните години. Рубин отбеляза и ролята на фондация "Америка за България", на Американския колеж, на стажовете за млади хора в САЩ.

"Не е лесно да напуснем тази държава, обикнахме я и сме изградили приятели и светли спомени, но със сигурност ще се завърнем, защото България е втори дом за нас", заяви накрая Ерик Рубин.