Високо ценим заявената готовност от страна на Република Македония за възстановяване и опазване на българските войнишки и офицерски паметници и гробове. България е готова да окаже всестранна материална и експертна подкрепа, и това е в дух на цивилизованост и изцяло в духа на споделяните от нас европейски ценности. Това каза президентът Румен Радев на възпоменателната церемония днес по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май, на българския военен мемориал в Ново село, Република Македония.

Снимка: БТА

За мен е чест в Деня на храбростта и празник на Българската армия да бъда на това свято място, събрало костите на 71 български войници, каза Радев в словото си. Но не само тук, още на стотици подобни места лежат синовете на България, които загинаха във войните за освобождение и национално обединение, каза държавният глава. "Добрите традиции на съвременна Европа повеляват държавите, които дори са воювали една срещу друга, да почитат заедно днес своите мъртви, изпращайки послания за помирение и единство", каза президентът, като добави, че радостното е, че този цивилизован дух намира все повече място и на Балканите.

Снимка: БТА

"В продължение на десетилетия бяхме свидетели как паметници и гробове на български офицери и войници извън пределите на днешна България ставаха жертва на политически домогвания и бяха разрушавани, взривявани, изравнявани със земята, поругавани", каза президентът. По думите му днес времената са други, като активните действия за сближаването и засилването на взаимодействието между двете държави се одобрява все повече от хората от двете страни на границата и това е най-силният сигнал, че вървим в правилната посока. Наш синовен дълг е да пазим паметта на всички тези, които не се завърнаха от бойното поле. На тях дължим признание и преклонение, каза президентът Румен Радев, който положи венец на военния мемориал.

Снимка: БТА

За 11-ти пореден път се събираме тук с организацията на фондация "Българска памет" за поредното съвместно честване, да почетем паметта на славните си предци, да бъдем днес духом с тях в Деня на храбростта и Българската армия, на Свети Георги, и да направим поредна крачка към стремлението си да се научим да живеем заедно в мир и любов, в разбирателство, и всеки един от нас да е способен да допринася за собственото си развитие, каза председателят на фондацията д-р Милен Врабевски.

Главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан отслужи заупокойна молитва на военния мемориал в съслужение със Струмишкия митрополит Наум. Преди нея гвардейският оркестър изпълни химните на Република Македония и на България.

Снимка: БТА

Сред присъствалите на церемонията днес бяха също Андрей Ковачев, Тодор Чобанов, Моника Панайотова, дипломати, военни, много млади хора.

Президентът Румен Радев пристигна в Ново село с вертолет "Кугър" на българските ВВС и бе посрещнат от македонския президент Георге Иванов.

Държавният глава имаше по-късно неформална среща със своя македонски колега в Дойран. Обсъдени са били редица теми от дневния ред на двустранните отношения, както и възможностите за насърчаване на икономическия обмен, туризма, образованието и контактите между хората. Българският държавен глава е потвърдил подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Република Македония.

Българското военно гробище в Ново село е едно от малкото запазени в Република Македония. В него са погребани 71 воини, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Възстановено през 2006 г. със средства на фондацията "Българска памет," от изоставено военно гробище през последните години, се превръща в добре поддържан мемориален комплекс, който се посещава от хиляди, решили да отдадат почит на загиналите български войници. На 6 май в него се организират военни и религиозни церемонии с поднасяне на цветя пред изградения общ мемориал от камък с изсечен кръст за храброст и надпис "Българийо, за тебе те умряха".