Президентът Румен Радев коментира процедурата по разглеждане на офертите за закупуване на самолети за българската армия с думите, че в авиацията има един много хубав термин - радиомълчание. Преди дни стана ясно, че само четири оферти са подадени в конкурса за нови изтребители - F-18, F-16, "Gripen" и втора ръка "Eurofighter".

"Призовавам и премиера, и министрите и народните представители да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия. Нека покажем, че сме цивилизована държава и прозрачност, обективност и равнопоставеност не са празни приказки", каза държавният и върховен главнокомандващ пред журналисти.

Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви:

"Държим изтребителите да бъдат нови, не само за да могат да охраняват нашите летци, небето ни, а и ако стане война, да имаме най-модерните самолети". Трябва да бъде избран самолет, който да има реални шансове в случай на военни действия. Когато свалят найлона от седалките, ще карат нещо добро и няма да са пушечно месо".

Изискването за това самолетите да бъдат нови би изключило офертата на Италия, която ни предлага употребявани самолети "Eurofighter".

До края на годината се очаква да има сключен договор, уточни днес вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той определи като несериозна идеята за вземане на бойни самолети "под наем".

"Това не е "рент а кар" - отиваш в гаража на фирмата, наемаш автомобил, качваш се и караш. Подготовката на пилотите е две години, а поддръжката на тези самолети, докато са "под наем", разходите по тях, не приемам това за сериозни. Имаме авиация, която трябва да поддържаме, тя е необходима. Проектът е в ход, комисията работи, изпратени са писма до участниците за уточняване на определени детайли, чака се техният отговор, комисията ще свърши работата си", каза той и добави, че се работи за това и политико-военната група да приключи до края на годината.

"Но в края на краищата, по-добре, както казва народът - два пъти мери, един път режи, отколкото да гоним някакъв стахановски срок, да бързаме и да допуснем грешки, с които да бъдем след това уязвими", изтъкна министърът.

Двамата с Радев участваха в отбелязването на празника на авиацията и Българските военновъздушни сили (ВВС) пред Паметника на българския летец до Народното събрание.

Снимка: Павлин Даскалов

Върховният главнокомандващ прие почетния караул и заяви:

"Искам да пожелая на всички хора със сини пагони много здраве, сили, енергия и вяра. Вяра за едно по-добро бъдеще на Българските военновъздушни сили, което те заслужават. Бъдеще, в което нашите прекрасни летци и авиационни специалисти ще могат да разгърнат своите способности, защото Българските ВВС не са само стожер на националната сигурност, те са извор и школа по родолюбие, патриотизъм, чест и достойнство. Благодарност и за всички наши ветерани и за семействата на военнослужещите и цивилните служители".

Снимка: Павлин Даскалов

Снимка: Павлин Даскалов