"142 години българската държава устоя на историческите ветрове и съхрани своя суверенитет, но той не е даденост", заяви президентът Румен Радев в словото си на връх Шипка по повод Националния празник на Република България - 3 март.

"Суверенитетът изисква осъзнаване на националния интерес и воля да бъде отстояван. От нас зависи днес да го опазим, да го пазим и в бъдните години", посочи държавният глава.

Радев отбеляза, че тук на този връх, "покрит с бели кости и с кървав мъх", се решава изходът от руско-турската освободителна войната. "Съдбата го поверява в ръцете на няколко хиляди опълченци и на войниците от Брянския и Орловския полк. Техният героизъм ще пречупи морално поробителя и ще отвори пътя към нашето Освобождение", посочи той.

Преди 142 години България възкръсна след петвековното османско иго, посочи Румен Радев. Той отбеляза, че под знамената на руската армия са се сражавали хиляди воини от много народи на необятната империя. "За много от тях нашата земя се оказа последен дом. Дълбок поклон пред паметта на всички, които положиха костите си за България", заяви президентът.

Румен Радев отбеляза, че през годините много политици са пренебрегвали и оспорвали Трети март, правят го и днес. "Много манипулатори се опитваха да изопачават историята за политическа употреба, те нападаха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя някога щурмуваха Шипка. Но и едните, и другите претърпяха поражение, защото хиляди достойни българи като Вас днес отстояваха историческата памет с разум и със сърцата си, със смиреното си присъствие на този връх. Тези хора аз наричам "опълченците на историческата памет" и това сте всички Вие, скъпи сънародници! Към вас е моята благодарност", каза държавният глава.

"Вечна памет за героите! Да живее България!", завърши словото си президентът.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева напусна официалната реч на държавния глава.

Докато той говори на връх Шипка, тя посети костницата там.

Причината била нарушените препоръки на оперативния щаб по коронавируса, според които честванията трябваше да бъдат отменени.

Самата Караянчева каза, че е дошла на връх Шипка като обикновен гражданин.

 

Малко преди словото си президентът не пропусна да "захапе правителството" за отменените тържества по случай празника.

Поздравявам всички българи, които не се поддадоха на манипулацията и ще качат връх Шипка, каза президентът. Надявам се със същото настървение управляващите да мислят за българския народ, продължи Радев с краткото си изявление пред телевизионните камери.

"България даде вчера един огромен принос към световната медицина - успя да изолира два различни щама на коронавируса. Оказа се, че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато щама на "Шипка" се оказа много опасен и мероприятията се отмениха. Надявам се със същото настървение управляващите наистина да мислят за здравето на българите. Не да събираме пари за "Българската Коледа". Щяха да бъдат и пенсиите и условията на живот, и заплатите много по-други. Честит празник на всички българи, където и да са, които носят България и силния свободолюбив български дух в сърцата си", допълни той.

Междувременно пред Паметника на Незнайния воин се състоя тържествена церемония по издигането на националното знаме. Сред присъстващите са вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, представители на ръководния състав на Министерството на отбраната. По повод Националния празник в 12.00 часа ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред парадния вход на президентството.