"Целият този процес беше свързан с дълбоки, понякога съпроводени с катаклизъм обществено-политически промени, и това бързо ни лиши от илюзията, че преходът е еднократен акт" - това заяви  президентът Румен Радев на форума "30 години от промяната" по повод 25-ата годишнина на фондацията "Фридрих Еберт" в България.

Снимка: БТА

"Не, той се оказа сложен, многовекторен, дълбок процес, зареден с много енергия, надежди и очакване, но и с много превратности и разочарования. Затова и днес ние с основание си задаваме и тревожни въпроси. Икономическите реформи, макар и изключително трудни, макар и много спорни в някои отношения, особено откъм процесите на приватизация, успяха да ни придвижат от централизирана планова икономика към пазарна с неприкосновеност на частната собственост и свободна стопанска инициатива", каза още държавният глава.

И продължи с въпроси:

"Защо 30 години след началото на тези положителни промени, след като постигнахме тези стратегически цели - членове на НАТО, част сме от европейското семейство, България продължава да се топи и защо опустошителната демографска криза е в момента най-голяма заплаха за настоящето и бъдещето на България? Защо не успяхме да постигнем желаните стандарт и качество на живот и стотици хиляди българи днес живеят в бедност и социално изключване? Защо изостанахме драстично в това отношение от другите източноевропейски държави? Защо не успяхме да постигнем висок, устойчив икономически темп на развитие, който да ни отведе по-бързо към това средно равнище за Европа и да даде някаква перспектива на нашите млади хора, така че те да остават тук в България?".

Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря с председателя на КНСБ Пламен Димитров

Снимка: БТА

Държавният глава изтъкна, че по време на прехода България е приела една демократична Конституция, в която сме приели принадлежност към фундаментални ценности - свобода и мир, хуманизъм, равенство, толерантност и справедливост.

"Благодаря за поканата и възможността да споделя с вас това знаково за българския обществено-политически живот събитие. Събитие, в което отбелязваме 25 години от съвместната работа на фондация "Фридрих Ебърт" с българските институции, общество и много важно - българските граждани. Отбелязваме една богата история, в която виждаме приносът на тази фондация за разгръщането на демократичните промени в България", допълни той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и колегата й Кирил Добрев бяха гости на форума

Снимка: БТА

"Отбелязваме обаче и 30 години промени. Промени, които ние наричаме с една простичка дума - преход. Аз нямам амбицията да се впускам в някакво тълкуване на този основен философски въпрос. По-важното е, че този преход засегна не едно поколение в България. На практика всички нас в тази зала. Когато днес се връщаме към тази история и когато ще видим изложбата ние неизменно ще си зададем въпроса "Изгубихме ли се в прехода?" и какво успяхме и какво не успяхме за тези години. Аз мога да кажа, че ние успяхме да свършим не малко. България прие една демократична Конституция", изтъкна Румен Радев.