Президентът Румен Радев увери, че решението му по промените в Изборния кодекс ще бъде в интерес на обществото. Държавният глава каза това на среща с представители на българската общност в швейцарската столица Берн, предаде кореспондент на БТА.

Радев беше попитан ще използва ли правото си на вето за Изборния кодекс, след като преди няколко дни заяви, че обмисля въпроса.

"Моят екип работи усилено по въпроса. Това е изключително важен закон, от него зависят устоите на нашата демокрация", отговори президентът.

Той посочи, че като се върне в България, ще има решение по въпроса.

"Когато по различни причини отслабне възможността на гражданите да оказват контрол върху политическия елит, той постепенно започва да обслужва своите интереси, а не интересите на обществото. Затова не трябва да отстъпваме от силата на представителната демокрация, тук при вас дори е пряка демокрация, която е още по-силна форма на контрол и на участие на гражданите във вземането на решения и в управленските процеси, каза президентът Радев пред присъстващите. При нас имаме откъсване, това е големият проблем на България. Хората трудно влияят на политическите процеси и на механизмите на вземане на решения. Не трябва да има отстъпление, изборният процес е много важен", добави държавният глава.

"Чувствам се горд тази вечер, защото знам, че в една държава като Швейцария, която се е превърнала в символ на просперитет, сплотеност и отдадено общество, ефективни институции, високи достижения в областта на науката, изкуството, културата, банковото дело, точно в тази държава има, и то немалко, високообразовани и квалифицирани българи, които успяват да извоюват авторитет и то в области като наука, изкуство, култура, медицина, компютърни технологии, банково дело, инженеринг", каза още той  пред десетките събрали се.

Радев благодари на сънародниците ни, като посочи, че техният успех не е само личен, а е огромен успех за България, защото в днешния глобален свят на съвместни предприятия, бизнес и проекти, доверието и авторитетът са изключително важни.

"Вие това правите, вие представяте България на едно много високо ниво, вдъхвате доверие във всичко българско. Показвате, че българите са талантливи, работят здраво и имат силен дух. Искам да ви благодаря най-вече за това, че не забравяте здравия български корен и дори тук, далеч от родината, съхранявате нашата национална идентичност, а тя започва с езика", каза още той.

И изтъкна, че благодарение на сънародниците ни в редица градове в Швейцария се откриха български училища, а също така се пази вярата ни с църковните общности "Св. Георги Победоносец", "Рождество Христово".

"Убеден съм, че рано или късно България ще се превърне в място, където нашите млади поколения ще искат да учат, да работят и да живеят, каза държавният глава. Знайте, че разчитаме на вас", обърна се  Румен Радев към присъстващите.

В Швейцария живеят около 12 000 българи.