Президентът Румен Радев се срещна с протестиращи във Варна в 40-ия ден на недоволство срещу правителството и още по-категорично се обяви за неговата оставка, като атакува остро премиера Бойко Борисов.

"Министър-председателят явно не харесва как е съсипал държавата за последните 10 години и иска да му дадем възможност да я съсипе отново. Иска да вземе цялата държава като заложник за своето собствено оцеляване. Изобщо не трябва да се коментират тези предложения, внесени от министър-председател, който уби парламентаризма", заяви държавният глава пред събралите се пред общината в града по повод внесения днес проект на ГЕРБ за нова Конституция.

"Единственият отговор на тези мераци е категоричен отказ. Виждате какво става с хората 40 дни. Българите в много градове у нас и в чужбина скандират: Оставка!. Най-големият страх на това управление е честни избори с машинно гласуване. Призовавам всички, които милеят за бъдещето на България, да не попадат в капана на Борисов, да не се увличат изобщо в обсъждане на това недоносче, наречено предложение за нова Конституция. Целта на Борисов не е радикално нова Конституция, целта му е да не говорим за шкафчета, за корупция, за беззакония, полицейщина, административен рекет и да забравим, че му искаме оставката. Искаме незабавна и безусловна оставка на един парламент, който не само е загубил политическо доверие, той е загубил и елементарно достойнство. И на един министър-председател, който е вече абсолютно невнятен. Просто е невнятен. Изходът е оставка. Дневният ред е ясен: Оставка незабавна и безусловна", каза още Радев.

Снимка: БТА

По повод евентуални негови предложения за промяна в основния закон, президентът коментира:

"Моята промяна в никакъв случай няма да я внеса в този парламент, изчерпан от доверие и легитимност парламент, с председател, който бе поруган по най-вулгарен начин и то от своя политически лидер и не направи нищо да защити собственото си достойнство. Този парламент е бил управляван от личности като Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Драган Цанков, ние сме длъжни да защитим достойнството на тези велики българи", заяви още държавният глава по повод цинични реплики срещу Цвета Караянчева в един от записите, за които са смята, че са с премиера.

Снимка: БТА

"Изходът от такава тежка криза на недоверие не се лекува с предложения за нова Конституция и Велико Народно събрание, лекува се единствено с оставка. Бъдещето на България е във вашата воля. Желая ви успех! Мутри - вън!", призова накрая Румен Радев, който беше силно аплодиран от протестиращите, изградили палатков лагер в района.

В същото време на мястото се събраха поддръжници на управляващите, които организираха контрапротест. Те посрещнаха президента с плакати "Радев вън!" и "Варна не те иска" и призоваха за неговата оставка. Тъй като се стигна до напрежение, се наложи полицията да раздели двете групи, за да няма сблъсъци.

Снимка: БТА

Сред подкрепящите премиера бяха кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев и евродепутът от ГЕРБ Емил Радев. В един момент протестиращите избутаха Портних с викове "Оставка!", но униформените предотвратиха инциденти.

Иван Портних

Снимка: bTV