"Основен фактор за сигурността на всички държави в НАТО е нашето единство" - това заяви президентът Румен Радев при пристигането си за днешната среща на върха на алианса в Брюксел, предаде кореспондентът на БТА в Белгия.

Държавният глава поясни, че говори за единство не само в общата политическа воля за развитие на адекватни отбранителни способности и постигане на съвместимост за водене на съвместни операции, но и в развитието на отбранителните индустрии и водещите технологии. Той отбеляза, че планът на НАТО за развитие до 2030 г. залага високи цели.

"Предстои да обсъдим адаптацията във все по-предизвикателната среда за сигурност, стратегическите приоритети на алианса и начините за тяхното постигане", посочи Радев.

И припомни, че на срещата на върха на НАТО през 2019 г. е поставил въпроса за растящото разделение между страни производители, които развиват икономиките и социалните си системи чрез производство на високотехнологични отбранителни продукти и изнасят, и на страни-клиенти, които, купувайки тези продукти, инвестират в икономическите системи на развитите държави и по този начин изостават още повече в своето социално и икономическо развитие.

"Посочих пътища за преодоляване на този технологически разрив между страните от НАТО чрез засилване на индустриалното сътрудничество и обмен на технологии при всяка по-крупна военна сделка. Със задоволство мога да споделя, че в плана "НАТО 2030" вече виждаме начални проекти, които да водят в тази посока", заяви още президентът.

"Изключително удовлетворен съм, защото проектите, които ще обсъдим днес, са залог за запазване на технологичното предимство на алианса и са от огромно значение за развитието на отбранителната индустрия на България, на нашия научен потенциал, на частната инициатива и на старт-ъп екосистемите", добави той. 

Снимка: АP/БТА

Междувременно британският премиер Борис Джонсън коментира, че президентът на САЩ Джо Байдън ще предаде няколко "твърди послания" на руския президент Владимир Путин тази седмица, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БНР. Байдън, който участва в срещата на НАТО, ще разговаря с Путин в сряда в Женева.

Джонсън изрази надежда, че диалогът с Русия ще се подобри.

"Винаги съм се надявал, че нещата с Русия ще се подобрят, но... се опасявам, че досега те са доста разочароващи от гледната точка на Великобритания", каза Джонсън при пристигането си за срещата в Брюксел.

Същевременно Даунинг стрийт съобщи, че Джонсън е казал на украинския президент Володимир Зеленски, че на срещата на НАТО ще изрази безпокойството си от дестабилизиращите действия на Русия по границата с Украйна.

Британският премиер посочи още, че алиансът не иска нова студена война с Китай.

"По отношение на Китай - не мисля че някой около масата иска да се впусне в нова студена война с Китай. Но смятам, че хората виждат предизвикателства, виждат неща, с които трябва заедно да се справим, но виждат и възможности", изтъкна той.