Ветото на президента Румен Радев върху промените в Административнопроцесуалния кодекс ще бъде преодоляно. Това обяви в интервю за "Правен свят" депутатът от ГЕРБ и шеф на Правната комисия Данаил Кирилов.

"По отношение на мотивите във ветото на президента аргументите сме ги обсъждали повече от три пъти един по един. Това не са нови аргументи. В парламентарния дебат тази теза беше представена от опозицията, главно от народните представители от БСП, така че това не са необсъждани аргументи. По всеки един от тях мнозинството се е съобразило, така че, ако всички парламентарни формации са последователни в позициите си, моите очаквания са, че няма да има промяна, тоест - текстовете ще бъдат подкрепени така, както бяха подкрепени на второто четене на законопроекта за изменени и допълнение на АПК", казва Кирилов.

"Подробно обяснихме аргументите за т.нар. повишаване на държавните такси. Нашият отговор е в сравнението на тези такси с общото ни гражданско съдопроизводство. Лесно е да се съобрази колко пъти по-ниски остават все пак тези такси, ако се сравнят с гражданското съдопроизводство. Така че повишението е минимално и то в никакъв случай първо - не покрива "цената" на административния процес по едно административно дело и второ - не се явява препятствие за страните, които биха искали да обжалват, да упражнят тези си права. Никой не може да ме убеди, че 1700 лв. държавна такса е пречка за този, който иска да обжалва една процедура, която е за 30 млн. лв", коментира още юристът.