Модерна Индия и днес се ръководи в изграждането на съвременната държава от заветите на Махатма Ганди. Апостол на ненасилието, идеолог на независимостта на Индия Махатма Ганди е известен като великата душа. Той е моралният компас на индийците, благодарение на който днес Индия е най-голямата плуралистична демокрация в света. Това обяви президентът Румен Радев, който заедно с индийският президент Рам Нат Ковинд откри паметник на Махатма Ганди в Южния парк в София.

"В днешния празничен ден, в който отбелязваме 133-ата годишнина от съединението на България за мен е чест да присъствам на още един празник - откриване на паметник на Махатма Ганди", каза президентът.

Според него мирният подвиг на Махатма Ганди, неговата любов към родината символично се родеят с делото на нашите смели борци за единна България. Посланията на Махатма Ганди за мир, за ненасилие, за любов между хората, неговият призив ние да носим промяната, към която се стремим, му отрежда достойното място сред едни от най-светлите мислители и хуманисти, посочи Румен Радев.

По думите му в България неговото дело е широко известно и дълбоко уважавано.

"Неговите идеи и учения съдържат универсални ценности, карат ни да бъдем по-добри, да търсим доброто за света", каза президентът.

Индийският държавен глава Рам Нат Ковинд благодари на всички, които са допринесли за откриването на паметник на Махатма Ганди в София. "Дълбоко благодарен съм на българския народ, че е отредил това вечно място и дом за паметник на Махатма Ганди. В днешните времена на раздор, необуздано насили, на разруха мислите и ценности на Махатма Ганди са още по-актуални", отбеляза индийският президент. Той заяви, че това е изключително вълнуващ момент за него, защото има възможност да отдаде почит на бащата на индийската нация и апостол на мира и ненасилието.

Рам Нат Ковинд подари на българския си колега книга на Махатма Ганди, писана по време на пътуването му от Лондон към Южна Африка през 1909 г.

Автор на паметника на Махатма Ганди е българският скулптор Иван Русев.