"Изобщо не става въпрос за война между институциите, а за спазване на закона. Законът не се коментира, а се спазва. Изглежда за правителството е непосилна задачата да спазят закона и това не е първият случай", заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Букурещ по повод последните изказвания на управляващите във връзка с неподписания указ за освобождаване от поста на главния секретар на МВР Младен Маринов. Държавният глава заяви, че не го е направил, защото правителството не е съгласувало процедурата, както изисквал законът.

По-рано днес зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че президентската институция "си търси поредния опит за конфронтация с изпълнителната власт". На въпрос какво ще прави мнозинството, ако указът не бъде подписан до четвъртък от държавния глава, той заяви, че ще бъдат гласувани кандидатурите, без тази за вътрешен министър.

"Не е нормално президентът да търси тази провокация", допълни Цветанов, цитиран от БТА.

"Елементарно е и е много лесно, стига да се изпълни това, което повеляват нормативните документи, трябва да се изпълни писмена съгласувателна процедура, която се дължи по закон", отвърна Радев, попитан дали има обозрим срок, в който е решил да подпише указа.

Той добави, че винаги е отворен и готов за конструктивни решения.

По повод коментарите на Цветанов, че е изпаднал в изолация, държавният глава пък каза:

"Дай, Боже, всекиму такава изолация. А когато хора разбират от всичко и успяват да коментират всичко - от недвижима собственост до външна политика, виждате резултатът какъв е".

Президентът коментира актуалните теми в Букурещ, след участието си в срещата на върха на инициативата "Три морета".

Междувременно премиерът Бойко Борисов заяви:

"Младен Маринов не иска да е главен секретар, а министър. Логиката ми е била, че когато един човек направи волеизявление, че не иска да е на дадения пост, съгласуването е формално. Както от командващ ВВС искаш да станеш президент. Кой да те спре? По тази логика тогава можеше да не го освободим. Но главният секретар иска да стане министър. Какви мотиви да напишем? Казал съм на Парламентарните ни групи докато не се разпише указът да не го вкарваме, за да не предизвикваме втора буря. Когато президентът се убеди, че Младен Маринов не иска да е главен секретар и подпише указа, тогава кандидатурата му за министър на вътрешните работи ще бъде предложена в парламента. Е, аз ли водя война? С кое? Винаги съм уважавал институцията и хората в нея".