Президентът Румен Радев постави задачите и приоритетите пред новото старо служебно правителство, в което премиер отново е Гълъб Донев, а всички министри, с изключение на Велислав Минеков, запазиха постовете си. В Гербовата зала на "Дондуков" 2 той похвали министрите за свършената работа, очерта продължението на приоритетите и ги предупреди да се поддават на предизборните провокации, каквито да очакват ежедневно.

Радев припомни какво е заварил служебният кабинет и приоритетите, които постави пред него - укрепване на сигурността, гарантиране на газовите доставки и сваляне на цената на енергоносителите, засилване на европейската интеграция и особено внимание върху покупателната способност на българските граждани. 

Снимки от събитието вижте ТУК >>

"Точно преди 6 месеца поехте отговорност за управление на страната в труден момент. Прогнозите вещаеха силно негативни сценарии за икономиката и благосъстоянието на хората. Блокирани институции, рекордни цени на горивата и липса на газ, на договори, на слотове, на търгове, интерконектор в насипно състояние и подивели цени. Замразени инфраструктурни проекти, липса на закони по ПВУ, нула одобрени европейски програми, липса на напредък в европейската интеграция, блокаж на "Капитан Андреево", застой в модернизацията на българската армия, рекорден миграционен натиск, война до нашите граници.

Затова и приоритетите, които отправих към вас, бяха насочени с този фокус, сред които укрепване на сигурността, гарантиране на доставките, сваляне на цената на енергоносителите с фокус върху интересите на обикновените потребители и българската икономика. Засилване на европейската интеграция и особено внимание върху покупателната способност на българските граждани", каза президентът Румен Радев.

Снимка: БТА

"Вие успяхте да спрете свободното падане на държавата и да проведете честни избори, и да откриете нови възможности за успешното развитие на страната", изрази задоволство от кабинета си Радев. Той даде за пример старта на интерконектора с Гърция и решаването на проблема със слотовете за газ в Александруполис, както и споразумението с Турция. Президентът отчете, че вече е налице диверсификация на газовите доставки и като резултат, цените са поевтинели.

"България се превърна в страна, през която се транзитира руски газ, в желан партньор и ретранслатор на идеи, като гарантираме не само собствената си енергийна сигурност, но осигуряваме и тази на нашите партньори и съседи", изтъкна Румен Радев. И продължи да изрежда постигнатото от кабинета "Донев 1".

"За първи път държавата реално, с цялата си мощ, стъпи на Капитан Андреево. В ефективно партньорство с нашите съседи и партньори от ЕС се засили охраната на границата и нелегалният трафик на мигранти бе редуциран значително, а в системата на МВР започнаха оздравителни процеси", отчете Радев.

Снимка: Булфото

Постави акцента и върху справянето с обедняването на хората. Той поощри кабинета, че е успял да овладее най-важния фактор на инфлацията - цените на горивата, но все още животът продължава да поскъпва.

"Цените на стоките от първа необходимост са инертни и продължават да растат. Българите живеят с тревога за бъдещето. Усилията да бъдат насочени в подкрепа на покупателната способност и на най-уязвимит"е, поръча той на новия служебен кабинет. 

"Основните приоритети трябва да бъдат насочени за гарантиране на покупателната способности на българските граждани и борба с обедняването, подкрепа на най-уязвимите, ограничаване на монополите и спекулата, подобряване на условията за икономическо развитие, подкрепа на родните производители и привличане, и то агресивно, на чуждестранни инвестиции", изреди още Радев.

Снимка: Булфото

"Основна задача на правителството е подготовката на честни и прозрачни избори и тя се усложнява на фона на новите промени в Изборния закон", не пропусна да напомни президентът.

Очаквам работата по проектите за модернизация да продължи да се развива, каза Радев, като продължи да изрежда и укрепването на границата, борбата с престъпността, наркоразпространението и беззаконието по пътищата. Той добави и работата по съдебната реформа, строежа на националната детска болница и подготовката за доставяне на въздушни линейки за Спешна помощ.

"Аз очаквам вие да развивате постигнатите ни успехи в европейската интеграция", продължи да формулира задачите Румен Радев и по темата за Шенген. 

Да не забравяме най-важното - че носителят на прогреса са децата и младите хора, обърна се към служебните министри президентът.

Снимка: БТА

"Вярвам, че вие отчитате цялата специфика на сложната тема, която ви очаква. Тези приоритети трябва да работят изключително и най-много за хората и за българските граждани", обобщи той.

"Безпрецедентната динамика на глобалните икономически и политически процеси не означава, че България трябва да бъде обречена на безвремие. Затова аз очаквам решенията, които вземате, да бъдат в интерес на българските граждани, да бъдат разумни, ясно обосновани и да полагат една добра основа, върху която да стъпи следващото правителство. Моят избор е отново върху вас", заключи президентът.

Снимка: Булфото

"Дръжте пулса на проблемите на хората и работете за тях. Това е залогът за вашия успех. На добър час", пожела им Радев и прочете указа, с който назначава новите стари премиер и министри отново в служебния кабинет.

Единствената промяна в състава на служебния кабинет е смяната на Велислав Минеков с директора на Софийската филхармония Найден Тодоров, назначен за министър на културата. 

"Искам да изразя своята благодарност към проф. Минеков, който се раздаде докрай", благодари президентът на Минеков. И от задачите към кабинета се прехвърли на предупрежденията.

Снимка: Булфото

"Аз очаквам и други претенции върху вас", предупреди още Радев министрите, които, по думите му доказали, че имат характер да отбиват политическите атаки, да преодоляват предизвикателствата и да вземат отговорни решения.

"Очаква ни изключително оспорвана предизборна кампания. Най-вероятно участниците в тази кампания ще се опитат да извлекат дивиденти на ваш гръб, да ви провокират всекидневно", заръча Радев. Посъветва министрите да запазват самообладание и да не се намесват в кампанията.

"Този втори мандат ще бъде още по-труден, защото проблемите са много, а очакванията - още по-големи", отправи последно напътствие президентът.

Снимка: БТА

"Да си министър втори мандат, има едно сериозно предимство - вече знаеш какво предстои и си готов за втория сезон на политическия "сървайвър", каза в словото си Гълъб Донев и даде да се разбере, че е подготвен за рисковете от атаки по време на кампанията. "Имаме опита на първия мандат, знаем какво следва, още повече, че атаката на някои от нас дори не изчака предизвестения край на 48 НС", добави Донев.

"Ще бъдем обвинявани за провали, за несбъднали се реформи и за решения, за които правомощия има само Народното събрание", прогнозира новият стар служебен премиер.

И увери гражданите, че ще продължат работата, разума и спокойния диалог, организацията и подготовката на честни, демократични и свободни избори. Донев добави, че ЦИК, както и на миналия вот, може да разчита на партньорството и помощта на кабинета.

Снимка: Булфото

Премиерът гарантира, че министрите няма да се поддават на политически провокации.

"Както миналата година, така и сега няма да участваме в предизборната кампания. Това не е нашата сцена. Ще подминаваме дребните политически провокации, но ще бъдем безкомпромисни с лъжите. Няма да участваме в издълбаването на нови разделителни линии. Ще продължим усилията си за възстановяване на доверието на българските граждани в държавата", обеща министър-председателят.

Церемонията в Гербовата зала при президента завърши с традиционната клетва на новото служебно правителство президента и обща снимка на министрите с Румен Радев пред държавния герб.

Снимка: Булфото

Веднага след това Министерският съвет се събира на първото си заседание, на което трябва да утвърди план-сметката за разходите по подготовката и за провеждането на извънредните парламентарни избори на 2 април.

Служебният кабинет "Донев 2" е 101-то българско правителство и беше назначено с президентски указ в четвъртък, а с друг указ президентът разпусна и 48-ото Народно събрание.

Снимка: БТА