"Предоставянето на въоръжение от българската армия за Украйна в момента, без да са въведени нови образци като заместване, ще задълбочи дефицита от способности за дълъг период от време и то в условия на влошаваща се среда за сигурност. Това са сложни процеси, които отнемат години и ще трябва да си платим". Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев след церемонията днес в учебен полигон "Ново село". На нея Италия пое ролята на Рамкова държава на бойната група в България.

"Мантрата, че като дадем оръжие на Украйна, ще получим въоръжение подарък от НАТО, издава опасна наивност или тежка некомпетентност", продължи Радев. 

Той обясни, че всяка държава-член на Алианса трябва да може да разчита на неговата подкрепа. И всяка една държава трябва да е в състояние да генерира съвременни способности.

"След четири Консултативни съвета по национална сигурност, искам да напомня, че няма място за повече оправдания за отлагане на модернизацията".

По думите на държавния глава досега има липса на ново въоръжение, дефицит от способности и съкращения. Призова да не се политизират проблемите на българската армия.

Според Радев години наред модернизацията е била спъвана, а сега същите бързат да предоставят въоръжение на Украйна, без да са въвели нищо ново и да ни лишат и от малкото в момента.

Години наред модернизацията е била спъвана, а сега същите бързат да предоставят въоръжение на Украйна, без да са въвели нищо ново и да ни лишат и от малкото в момента, се разбра от думите на Румен Радев.

Той е категоричен, че трябва да има модернизация на армията и трябва да има смяна на въоръжението. "Буксуването на модернизацията е преди всичко в резултат на отлагането и отхвърляне на множеството програми за модернизация", обясни Радев.

Държавният глава каза, че иска да чуе мнението на партиите по въпросите за модернизация на армията. 

Министърът на отбраната Димитър Стоянов коментира, че има спешна нужда от финансирането на армията, като целта е за 2% от БВП за отбрана, при положение, че много от европейските държави заделят 2,5-3% от БВП.

Формирането на бойни групи е важна стъпка за мерките на усилена бдителност, каза държавният глава Румен Радев по време на церемонията на полигон "Ново село".

"Днешната церемония по поемането на ролята на рамкова държава от Италия за бойната група за територията на България е важен етап от изграждането на адекватните отбранителни способности в условията на радикално променена среда за сигурност от войната на Русия срещу Украйна", каза Радев. По думите му това е още един пример, че "силата на Алианса е в нашето единство и солидарност".

"Само преди три месеца Алиансът прие своята нова стратегическа концепция, с която определи заплахите и рисковете пред нашата сигурност, очерта нови подходи и решение които да гарантират че войната няма да се разпространи върху други територии, че страните, които я обграждат, ще могат да разчитат на системата за колективна сигурност. След десетилетия на фокусиране върху борбата с тероризма и укрепването на мира, днес Алиансът с обръща към своята същностна мисия - да бъде гарант за целостта и суверенитета, и сигурността на всяка отделна държава. Затова и формирането на бойни групи на територията на България и на други страни членки от източната Европа е важна стъпка за превеждане на мерките за усилена сигурност и показва нашата обща отговорност към нашата система за колективна сигурност и сигурността на всеки един член.

Искам да изразя нашата признателност към италианската страна, която прие тази отговорност да бъде рамкова страна", каза Радев.

Той благодари и на всички съюзни държави, които са помогнали за сигурността на държавата ни.

"Високо ценим и подкрепата на ген. Каволи за активното привеждане на мерките за усилена бдителност и за укрепване на системата за нашата колективна сигурност", заяви още Радев.

Той пожела на военнослужещите здраве и ползотворно сътрудничество.

"За мен е чест да съм тук с вас на тази предавателна церемония, която е символ на принципите на НАТО - споделянето на ценностите и стремежът към мир и свобода. Освен това бих искал да добавя още нещо - това събитие е символ на приятелството между нашите два народа и на това колко добре и успешно оползотворяваме синергиите в трансатлантически аспект. Искам да изкажа благодарността си към българските ми приятели за тяхното гостоприемство, но и отличната организация на тази церемония, благодаря ви и че допринасяте към колективната ни сигурност. А на военнослужещите бих искал да пожелая успех във вашата важна задача да се борите за мира", каза от своя страна италианският министър на отбраната Лоренцо Гуерини. Той обясни, че неговият мандат приключва и сега прави последното си обръщение към военните. И той благодари за службата им.

"Когато една страна е заплашена, всички в нашия съюз се обединяват, за да й помогнат. Това направихте вие днес. Поздравявам всички военнослужещи във военната група. Вие сте олицетворение на най-доброто в нашия алианс, който е най-могъщият в историята на човечеството", обърна се към военнослужещите върховния съюзен командващ за Европа ген. Кристофър Каволи.