"Призовавам МС да не се крие зад Народното събрание - той е водещата институция и ние очакваме да има ясни и отговорни решения в тази посока", каза президентът Румен Радев пред медиите в Пловдив.

Двустранният протокол със Северна Македония не дава достатъчно гаранции за защита на националните интереси на България, категоричен е държавният глава.

"Българските политици да не бързат да обявяват историческа победа, защото промяната в Конституцията не е последната, а първата крачка по пътя на интеграцията", подчерта Радев.

Държавният глава повтори отново, че френското предложение е най-доброто до момента.

"Трябва да е ясно, че този процес се базира на два важни документа - първият е преговорната рамка, който е ангажимент и се разработва от ЕС. Вторият е двустранният протокол, който е наш ангажимент и се залага като неразделна част от преговорната рамка", обобщи Радев.

"Нямаше да получим френското предложение, което е, ако България не беше устояла ветото в два съвета по разширване миналата година", напомни президентът за своя принос в процеса.

"И нашите европейски партньори вече разбират, че въпросът за отстояването на гражданските права трябва да бъде въпрос на ЕС", каза още той. 

"Вторият важен документ, това е двустранният протокол, който е наш ангажимент, защото преговорната рамка, сама по себе си, не може да защити нашия интерес. Истинската защита на българските интереси, на нашето културно-историческото наследство, на промяната на учебниците, зависи от съдържанието на този двустранен протокол", коментира Радев.

"Към момента протоколът не предлага достатъчно гаранции за нашите интереси. Затова призовавам отговорните институции да започнат да залагат липсващите елементи в този двустранен протокол", добави той.

"Искам да се обърна към политическите лидери в Северна Македония, че време е за политическо лидерство, смелост и отговорност, защото пътят към Европа е път напред, а не назад", категоричен е президентът.

Румен Радев беше лаконичен в коментара си на политическата криза.

"Очаквам разум, българите го очакват", каза той.

"Въпросът за властта не е основният в държавата. Има много други проблеми на българските граждани и те трябва да бъдат решавани", напомни президентът.

Румен Радев заедно с Илияна Йотова присъства на откриването на Национална конференция "Език свещен" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Форумът се организира по инициатива на вицепрезидентаи е посветен на преподаването, съхранението и перспективите пред българския език у нас и в чужбина.