"Работата на премиера е да осигурява по-добър живот, борба с престъпността, геноцида над пенсионерите", това заяви пред журналисти в Гълъбово президентът Румен Радев, помолен да коментира последните думи за него на Бойко Борисов.

Вчера министър-председателят заяви, че на държавния глава не му отива да напада управляващите от връх Шипка в тържествен ден.

Според президента обаче има "толкова много тежки проблеми, които искат незабавни решения и силни действия от страна на държавата, а не интриги".

По повод смяната на началника на НСО, за която Борисов каза, че причина са "огромните скандали в президентството", Радев коментира, че ген. Данчо Дяков е получил по-добро предложение за работа и той не е могъл да го задържи. 

"Генерал Дяков е изключително стойностен професионалист и човек. Получи много добро предложение за работа. След толкова много години в системата за сигурност, една напрегната работа негово до момента, нямам право да го задържа. Необяснимо и недопустима е, обаче, нахвърлянето на премиера върху президентската институция, без повод и с измислени доводи. И притеснително за всички ни е, че премиерът очевидно губи самообладание. Решаването на тежките проблеми, пред които е изправена най-бедната държава в ЕС, изисква силно лидерство и реални действия. А не самохвалство и скалъпени интриги с цел бягство от отговорност. Това е истината", заяви още държавният глава, цитиран от БНТ.

Словесната война между него и премиера се разгоря с нова сила, когато в неделя на връх Шипка президентът обяви, че похитителите на българската история нямат място в бъдещето.

"Да отстояваме свободата си срещу посегателства - от чужди и от свои. Да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот", каза още Радев.

Той бе попитан дали ще иска консултации за назначаването на новия началник на КПКОНПИ, след като досегашният - Пламен Георгиев, беше изпратен на дипломатическа служба.

"Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя, защото тук възкръсва България, която неговото управление закотви на дъното на Европа. Скандалите са в правителството, те са много и унищожителни. Кое налага премиерът да крие толкова далеч г-н Георгиев?", заяви Радев.

Снимка: БТА

Днес президентът беше в Гълъбово по повод 50 години от обявяването му за град. Според него причина за екопроблемите в града могат да бъдат слаба държава или частни интереси.

"Трябва всички заедно като държава и общество да работим така, че енергетиката да се развива чисто, екологично, да има перспектива, държавата да не абдикира", каза той.