Евродепутатът Радан Кънев категорично отрече да е гласувал "против" приемането на България в Шенгенското пространство. Отрицателният вот на евродепутата се оказва "техническа грешка". Кънев публикува пояснение в профила си във фейсбук и отправи критики към медиите, отразили гласуването му, определяйки ги като "медии на бившите управляващи".

"Действително, при отчитането на вота ми е допусната техническа грешка, което се случва сравнително често след въвеждане на системата за дистанционно гласуване. Подал съм необходимото заявление за коригиране на вота до администрацията на ЕП (стандартна процедура за отстраняване на технически грешки). Естествено, че и гласуването ми, както и дългогодишната ми позиция, са ЗА приемане на България в Шенген. Използването на техническа грешка за предизборни цели намирам несериозно. Нека не търсим сензации, а в оставащите малко повече от 24 часа кампания се съсредоточим върху важните политически въпроси пред обществото", обясни Кънев.

Европейският парламент гласува решение, с което призовава за незабавното приемане на страната ни в Шенген. За влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство са гласували 505 евродепутати, 54 са се въздържали, а 134 са били против.

В някои медии излезе информация, че сред противниците на решението има и българин - представителят на "Демократична България" Радан Кънев, което предизвика реакции в социалните мрежи.

Георг Георгиев от ГЕРБ написа остър коментар, като определи Кънев и партията му ДБ като "отцеругатели".

"В ЕП Радан Кънев от ДеБъ гласува ПРОТИВ приемането на България в Шенген. Поздравления, родолюбиви българино! За теб и политическото великолепие, което представляваш! Отцеругатели подли...", написа Георгиев.