Около 13:00 часа българско време движението на границата между България и Република Северна Македония беше пуснато и двете посоки. Според граничните служби на РСМ - след отстраняване на техническия проблем, предаде БТА.

По-рано преминаването през граничните пунктове "Гюешево" и "Деве баир" бе преустановено, като служители на пункта от Северна Македония обясниха, че става дума за неработеща система.

Повече от 100 леки коли и десетки камиони бяха блокирани на границата между граничните пунктове "Гюешево" и "Деве баир". Пътуващи за честването на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев също са сред спрените на границата автомобили.

Пътуващите недоволстваха заради тричасовото чакане при преминаването на границата. "Това е неразумно поведение и не е европейско. Такива неща не бива да се случват, не бива да има напрежение", коментира пред БТА жител на Скопие.

Движението бе преустановено около 9:00 часа тази сутрин, от пункта обясниха, че е заради неработеща система. Очакваше се то да бъде възстановено след 12:30 часа.

Някои от пътуващите отбелязаха, че определят спирането като провокация. Председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов заяви, че е нужно България да отговори на тези действия подобаващо.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, който е в Скопие и ръководи българската официална делегация, каза по-рано, че ще изчакат пристигащите от България и заедно ще поднесат цветя на гроба на Гоце Делчев.

Разбра се, че лидерът на ВМРО в Кюстендил Георги Петров не е бил допуснат на територията на Република Северна Македония. След три часа чакане в буферната зона между граничните пунктове "Гюешево" и "Деве баир" самият той съобщи, че е бил върнат от граничните власти на Република Северна Македония обратно в България.

Петров пътуваше със симпатизанти на ВМРО за отбелязването на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев в Скопие.

"Подадох си документите на гишето, а при проверката там извадиха лист, вероятно някакъв списък, след което ми връчиха документ, че представлявам опасност за националната сигурност за страната", каза за БТА Петров. По думите му, след проверката е имало и други върнати.

Сред чакащите автомобили са и такива с регистрация в Сърбия и Северна Македония.